Reclamă
Reclamă

Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii și Japonia au lansat joi noi manevre militare comune importante, a anunțat Statul Major Interarme (JCS) de la Seul, după ce Phenianul a afirmat că a testat cu succes o rachetă cu focoase multiple.

Exercițiile, numite „Freedom Edge”, se vor concentra pe rachetele balistice și apărarea antiaeriană, războiul antisubmarin și apărarea cibernetică, a precizat Statul Major sud-coreean într-un comunicat.

La manevre participă portavionul american cu propulsie nucleară USS Theodore Roosevelt, vizitat de președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol după sosirea sa sâmbătă în Coreea de Sud, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Reclamă

Cele trei țări și-au intensificat recent manevrele militare comune pentru a sublinia prezența americană în regiune, în condițiile în care Coreea de Nord s-a declarat o putere militară nucleară „ireversibilă”.

Liderii de la Seul, Washington și Tokyo au convenit, în cadrul unui summit în 2023, să desfășoare anual exerciții militare comune pentru a-și demonstra unitatea în fața Coreii de Nord, susținută de China, care intenționează să-și extindă influența în regiune.

Phenianul a protestat din nou împotriva acestor manevre, pe care le consideră o pregătire în vederea unei invazii.

Armata sud-coreeană a anunțat miercuri că Coreea de Nord a testat ceea ce părea a fi o rachetă hipersonică, dar proiectilul a explodat în zbor după ce a călătorit aproximativ 250 de kilometri deasupra Mării Japoniei.

Coreea de Nord încearcă de mult timp să stăpânească tehnologii hipersonice și cu combustibil solid mai avansate pentru a-și face rachetele mai capabile să neutralizeze sistemele de apărare antirachetă ale Coreii de Sud și Statelor Unite, precum și să amenințe bazele militare regionale americane.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro