Reclamă

Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite au anunțat miercuri crearea Echipei Multilaterale de Monitorizare a Sancțiunilor (MSMT), un organism comun pentru monitorizarea respectării sancțiunilor ONU impuse Coreei de Nord. Acest pas vine după ce Rusia a blocat în martie reînnoirea mandatului comisiei internaționale de monitorizare a sancțiunilor împotriva Phenianului.

Noul organism vine ca răspuns la încetarea activității comisiei ONU, al cărei mandat nu a fost prelungit după votul negativ al Rusiei. MSMT va include și colaborarea a opt alte națiuni: Germania, Australia, Canada, Franța, Italia, Regatul Țărilor de Jos, Regatul Unit și Noua Zeelandă.

Potrivit unui comunicat comun emis de viceminiștrii de externe ai celor trei țări, „Obiectivul noului mecanism este de a contribui la implementarea deplină a sancțiunilor ONU împotriva Republicii Populare Democrate Coreea prin publicarea de informații bazate pe investigații riguroase privind încălcările sancțiunilor sau încercările de a le încălca”.

Acest anunț coincide cu întâlnirea trilaterală la Seul, unde subsecretarul de stat american Kurt Campbell s-a întâlnit cu omologii săi din Coreea de Sud și Japonia, Kim Hong-kyun și Masataka Okano, pentru a discuta cooperarea în continuare.

Menținând o structură similară cu cea a fostei comisii ONU, noul organism va căuta să asigure respectarea sancțiunilor într-un context în care relațiile Rusiei cu Coreea de Nord s-au intensificat în diverse domenii după invazia Ucrainei. Reînnoirea mandatului anterior al ONU, activ din 2009, a fost blocată de Rusia, în timp ce China s-a abținut de la vot.

Regimul de la Phenian a fost supus mai multor sancțiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU, care îi interzic să importe bunuri sau materiale pentru programele sale nucleare și de rachete. Cu toate acestea, există suspiciuni că Coreea de Nord ar continua să obțină materiale și componente interzise prin transferuri ilegale asistate de China și Rusia.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro