Reclamă
Reclamă

Coreea de Sud ia în calcul să renunțe la politica care îi interzice să furnizeze direct arme către Ucraina, a declarat, joi, un consilier al preşedintelui sud-coreean, după semnarea, miercuri, a unui acord în domeniul apărării între Coreea de Nord şi Rusia.

„Preconizăm să reconsiderăm problema furnizării de arme către Ucraina”, a declarat Chang Ho-jin, consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui Yoon Suk Yeol.

Coreea de Sud aplică de mai mult timp o politică care îi interzice să vândă arme în zone de conflicte active, şi pe care a respectat-o până în prezent, în ciuda cererilor Statelor Unite şi ale Ucrainei de a renunța la ea.

Reclamă

Coreea de Sud s-a angajat să semneze cu Polonia un important contract de armament pentru livrarea de tancuri K2, obuziere K9 şi avioane în iulie 2022, la cinci luni după declanșarea invaziei rusești, însă ajutorul pentru Ucraina s-a limitat doar la ajutor financiar.

Guvernul sud-corean şi-a exprimat, joi, la fel ca Japonia, îngrijorarea profundă în legătură cu acordul care nu exclude o „cooperare tehnico-militară” între Rusia şi Coreea de Nord şi prevede „o asistenţă mutuală în caz de agresiune” împotriva uneia dintre părţile semnatare, după cum a declarat dictatorul rus, Vladimir Putin.

„Orice cooperare care contribuie direct sau indirect la consolidarea capacităţilor militare ale Coreei de Nord constituie o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, a subliniat Chang Ho-Jin.

Încălcarea acestor rezoluţii şi sprijinul clar şi declarat pentru Nord, potrivit lui, „vor avea inevitabil un impact negativ asupra relaţiilor între Coreea de Sud şi Rusia”.

Nordul fusese deja acuzat de Sud, cu mai multe săptămâni înainte de semnarea respectivului acord, că furnizează arme Rusiei pentru războiul din Ucraina, în schimbul unui sprijin tehnologic.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro