Reclamă

Regimul din Coreea de Nord a trimis mii de muncitori în Rusia anul trecut, alături de soldați dislocați pentru a participa în conflictul din Ucraina, potrivit serviciilor secrete sud-coreene (NIS). Informațiile vin pe fondul unor suspiciuni de încălcare a sancțiunilor internaționale, relatează The Korea Herald.

Conform declarațiilor NIS, aproximativ 4.000 de lucrători nord-coreeni erau prezenți în Rusia în luna octombrie a anului trecut, fiind angajați pe diferite șantiere de construcții. Se estimează că fiecare lucrător primește o indemnizație lunară de aproximativ 800 de dolari.

Wi Sung-lac, reprezentant al Partidului Democrat din Coreea și fost ambasador al Seulului în Rusia, consideră că acești muncitori au fost recrutați pentru a acoperi deficitul de forță de muncă din cauza implicării Rusiei în conflictul din Ucraina. „Cred că este posibil ca muncitorii nord-coreeni să fi fost recrutați pentru a suplini lipsa forței de muncă după ce mulți au fost recrutați pentru război”, a afirmat Wi pentru The Korea Herald.

Aceste acțiuni ale Coreei de Nord contravin Rezoluției 2375 a Consiliului de Securitate al ONU, care interzice eliberarea de permise de muncă pentru cetățenii nord-coreeni. De asemenea, rezoluția prevede că muncitorii nord-coreeni ar fi trebuit să se întoarcă acasă până la sfârșitul anului 2019.

NIS a indicat că aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia pentru a participa la confruntările din Ucraina de la sfârșitul anului trecut. Totodată, se estimează că soldații primesc o plată de aproximativ 2.000 de dolari pe lună fiecare.

Există rapoarte neconfirmate despre retragerea soldaților nord-coreeni din operațiunile desfășurate în regiunea Kursk, în urma pierderilor suferite. NIS a menționat că, până la jumătatea lunii ianuarie, peste 300 de soldați au fost uciși și aproximativ 2.700 au fost răniți.

Rapoartele sugerează că Rusia și Coreea de Nord ar explora lacune legislative, precum vizele pentru studenți, pentru a evita sancțiunile impuse prin rezoluțiile internaționale.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro