Phenianul a reluat trimiterea de baloane sâmbătă, într-o încercare de a arunca din nou gunoi pe teritoriul Coreei de Sud, a declarat armata sud-coreeană. Incidentul survine la două zile după ce activiștii de la Seul au trimis baloane cu pliante de propagandă împotriva regimului nord-coreean.

Animozitățile dintre cele două Corei au crescut recent, deoarece Coreea de Nord a lansat sute de baloane cu gunoi către Coreea de Sud, în semn de protest față de acțiunile sud-coreenilor. În replică, Coreea de Sud a suspendat un acord de relaxare a relațiilor cu Nordul și a reorganizat activitățile militare de primă linie.

Lansările de sâmbătă de către Coreea de Nord au reprezentat al treilea val de baloane cu gunoi, din 28 mai.

Șefii de stat-major din Coreea de Sud au declarat că baloanele nord-coreene, care probabil transportă gunoi, zboară spre est, dar s-ar putea deplasa în cele din urmă spre sud, în funcție de schimbările vântului. Oficialii militari au sfătuit publicul să se ferească de obiectele ajunse la sol și să nu atingă baloanele căzute, ci să le raporteze poliției sau autorităților militare.

În rundele anterioare, autoritățile sud-coreene au descoperit aproximativ 1.000 de baloane cu saci conținând gunoi de grajd, mucuri de țigară, resturi de pânză, deșeuri de baterii și hârtie. Unele pungi s-au spart la impactul cu solul, împrăștiind gunoaiele pe drumuri, în zone rezidențiale și în apropierea școlilor. Nu au fost găsite materiale extrem de periculoase și nu au fost raportate pagube majore.

Viceministrul nord-coreean al apărării, Kim Kang Il, a declarat că țara sa va opri campania cu baloane, dar a amenințat că o va relua dacă activiștii sud-coreeni vor trimite din nou pliante de propagandă în Nord.

Sfidând avertismentul, un grup civil sud-coreean, condus de dezertorul nord-coreean Park Sang-hak, a lansat joi 10 baloane dintr-un oraș de graniță, care transportau 200.000 de pliante anti-regim, stick-uri USB cu melodii K-pop și bancnote de un dolar. Presa sud-coreeană a raportat că un al doilea grup de activiști a trimis baloane similare cu 200.000 de pliante.

Oficialii sud-coreeni au numit lansările de baloane cu gunoi din Coreea de Nord și alte provocări recente drept „absurde, iraționale”. Suspendarea de către Coreea de Sud a acordului militar din 2018 cu Nordul i-ar permite să repornească exercițiile militare cu foc real și difuzarea de propagandă anti-Phenian în zonele de frontieră.

Coreea de Nord este extrem de sensibilă la campaniile cu pliante de propagandă, deoarece accesul la știri din afara țării este interzis pentru majoritatea celor 26 de milioane de locuitori. Liderul nord-coreean Kim Jong Un este a treia generație a familiei sale care conduce Coreea de Nord din 1948.