Într-o mișcare supravegheată îndeaproape de comunitatea internațională, Coreea de Nord a efectuat lansarea unei rachete balistice îndreptată către Marea Japoniei, conform anunțului făcut de armata sud-coreeană. Acest eveniment vine după ce Ministerul Apărării din Japonia a detectat și semnalat un „tir probabil cu rachetă balistică” provenit din Phenian, intensificând astfel tensiunile din regiune.

Sursele media japoneze, inclusiv postul NHK și NTV, au raportat că proiectilul lansat de Coreea de Nord pare să fi evitat zona economică exclusivă a Japoniei și a fost identificat ca fiind o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, detaliu confirmat de oficialități guvernamentale nipone.

În contextul acestor acțiuni recente, este de remarcat că Phenianul a anunțat anterior că a efectuat teste cu o rachetă de croazieră strategică și o nouă rachetă antiaeriană, demonstrând astfel continuarea dezvoltării și expansiunii capacităților sale militare. Acest tir vine la scurt timp după un alt test efectuat în luna aprilie, în care Coreea de Nord a testat o rachetă supersonică, parte a programului său de dezvoltare a rachetelor cu combustibil solid.

Acțiunile Coreei de Nord contravin interdicțiilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU, care interzice dezvoltarea de rachete balistice de către regimul de la Phenian. Cu toate acestea, Coreea de Nord susține că aceste rezoluții îi încalcă dreptul suveran la autoapărare, respingând criticile internaționale îndreptate către programul său militar controversat.