Coreea de Nord dobândește experiență militară valoroasă în urma implicării trupelor sale în conflictul din Ucraina, alături de Rusia, fapt ce ar putea face regimul de la Phenian mai capabil să ducă războaie împotriva vecinilor săi. Această opinie a fost exprimată de Dorothy Camille Shea, ambasadorul adjunct al SUA la ONU, în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate.
În urma invaziei complete a Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022, Rusia și Coreea de Nord au stabilit legături diplomatice și militare mai strânse. În prezent, se raportează că peste 12.000 de soldați nord-coreeni sunt prezenți în Rusia, luptând împotriva forțelor ucrainene în regiunea Kursk. Shea a subliniat că nord-coreenii „beneficiază în mod semnificativ de pe urma primirii de echipamente, tehnologie și experiență militară rusească”.
Ambasadorul Coreei de Nord la ONU, Kim Song, a apărat însă testele cu rachete ale Phenianului, precizând că acestea sunt destinate îmbunătățirii capacităților de apărare. În același context, el a criticat standardele duble ale SUA în politica externă.
Din partea Rusiei, ambasadorul Vasili Nebenzia a negat acuzațiile SUA privind colaborarea spațială între Moscova și Phenian. De asemenea, el a reiterat acuzațiile către SUA, Coreea de Sud și Japonia de provocare a Coreei de Nord.
Pe de altă parte, ambasadorul Coreei de Sud la ONU, Joonkook Hwang, a criticat regimul de la Phenian, afirmând că soldații nord-coreeni sunt „sclavi ai lui Kim Jong-un”, trimiși să lupte pentru a finanța regimul și a obține tehnologie militară avansată din Rusia.
Coreea de Nord continua să fie obiectul sancțiunilor ONU din 2006, menite să blocheze programele de armament nuclear și balistic ale Phenianului. Totuși, din cauza influenței Rusiei în Consiliul de Securitate, probabilitatea unor noi acțiuni împotriva Coreei de Nord este redusă.