Reclamă
Reclamă

Coreea de Nord a criticat un exercițiu militar comun al Coreei de Sud, Japoniei și SUA desfășurat în această lună, afirmând că astfel de exerciții arată că relația dintre cele trei țări s-a transformat în „versiunea asiatică a NATO”.

Coreea de Sud, Japonia și SUA au început joi o serie de exerciții militare comune pe scară largă, denumite „Freedom Edge”, la care au participat distrugătoare ale marinei, avioane de vânătoare și portavionul american cu propulsie nucleară „Theodore Roosevelt”, cu scopul de a consolida apărarea împotriva rachetelor, submarinelor și atacurilor aeriene, scrie The Guardian, potrivit News.ro.

Exercițiul a fost conceput cu ocazia summitului tripartit de la Camp David de anul trecut pentru a consolida cooperarea militară pe fundalul tensiunilor din peninsula coreeană generate de testarea armelor de către Coreea de Nord.

Reclamă

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat că Phenianul nu va ignora consolidarea unui bloc militar condus de SUA și aliații săi și va proteja pacea regională printr-un răspuns agresiv și copleșitor, potrivit agenției de presă KCNA de duminică. Ministerul a mai afirmat că Washingtonul își continuă eforturile de a lega Coreea de Sud și Japonia de NATO, adăugând că încercările Coreei de Sud de a furniza arme Ucrainei reprezintă un exemplu al acestor eforturi.

Coreea de Sud a declarat că va analiza posibilitatea de a furniza arme direct Ucrainei, în semn de protest față de un recent pact de apărare reciprocă semnat între liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele rus, Vladimir Putin. Coreea de Sud și SUA au acuzat Coreea de Nord că furnizează Rusiei arme care sunt utilizate în războiul din Ucraina. Atât Rusia, cât și Coreea de Nord neagă orice astfel de tranzacții.

Sâmbătă, partidul de guvernământ din Coreea de Nord a organizat o reuniune-cheie, prezidată de Kim Jong-un, care a abordat „abaterile” ce împiedică dezvoltarea economică și a stabilit obiectivul pentru a doua jumătate a anului, a anunțat mass-media de stat. Coreea de Nord a condamnat de mult timp exercițiile comune dintre SUA și Coreea de Sud ca fiind o repetiție pentru invazie și o dovadă a politicilor ostile ale Washingtonului și Seulului.

Anul trecut, cele trei țări au organizat exerciții navale comune de apărare antirachetă și antisubmarin pentru a îmbunătăți răspunsul la amenințările nord-coreene.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro