Reclamă
Reclamă

Coreea de Nord susține că a testat cu succes lansarea unei rachete cu focoase multiple, potrivit agenției de presă de stat KCNA.

Regimul de la Phenian „a efectuat cu succes pe 26 iunie un test de separare și control al unor focoase mobile individuale”, a relatat agenția, precizând că „ogive separate au atins trei ținte coordonate”.

Potrivit KCNA, acest tir a urmărit să testeze capacitatea MIRV („Multiple Independently Identifiable Reentry Vehicle Technology”) de a trage mai multe focoase independente folosind o singură rachetă balistică.

Reclamă

Armata sud-coreeană a anunțat miercuri că Coreea de Nord a testat ceea ce părea a fi o rachetă hipersonică, dar proiectilul a explodat în zbor după ce a călătorit aproximativ 250 de kilometri deasupra Mării Japoniei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit statului-major sud-coreean, ar putea fi vorba despre o rachetă cu combustibil solid, care ar fi întâmpinat probleme de combustie pentru că emana mai mult fum decât de obicei.

Potrivit KCNA, testul „a fost efectuat folosind motorul din prima etapă a unei rachete balistice cu combustibil solid cu rază intermediară de 170 până la 200 km”.

Coreea de Nord încearcă de mult timp să stăpânească tehnologii hipersonice și cu combustibil solid mai avansate pentru a-și face rachetele capabile să neutralizeze sistemele de apărare antirachetă ale Coreei de Sud și Statelor Unite, precum și să amenințe bazele militare regionale americane.

În cazul rachetelor cu combustibil solid, nu este necesară realimentarea înainte de lansare, ceea ce face ca desfășurarea lor să fie mai rapidă și, prin urmare, face identificarea și distrugerea lor de către adversar mai complexă.

Phenianul face obiectul unei serii de sancțiuni ONU de la cel de-al doilea test nuclear din 2009, dar continuă să-și dezvolte programele nucleare și de armament.

Pe lângă testele cu rachete, Coreea de Nord și-a inovat recent metodele de a-și enerva vecinul din sud, trimițând aproape zilnic peste frontieră sute de baloane încărcate cu gunoi și excremente, reamintește AFP.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro