Reclamă
Reclamă

Coreea de Nord a testat miercuri ceea ce părea a fi o rachetă hipersonică în largul coastei sale de est, dar aceasta a explodat în aer, a declarat armata Coreei de Sud, citată de Reuters.

Racheta a fost lansată din apropierea capitalei Phenian, a declarat Statul Major al Coreei de Sud. Ministerul japonez al Apărării a declarat că racheta a zburat la o altitudine de aproximativ 100 km şi o rază de acţiune de peste 200 km, potrivit News.ro.

Oficiali de rang înalt din Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia au avut o convorbire telefonică şi au condamnat testul balistic, pe care îl consideră o încălcare a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi o ameninţare gravă la adresa păcii şi stabilităţii din regiune.

Reclamă

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a emis, de asemenea, o condamnare şi a făcut apel la Phenian să se abţină de la alte acte „ilegale şi destabilizatoare”.

„Deşi am evaluat că acest eveniment nu reprezintă o ameninţare imediată pentru personalul sau teritoriul SUA, sau pentru aliaţii noştri, continuăm să monitorizăm situaţia”, se arată într-o declaraţie a Comandamentului.

Coreea de Nord a lansat ultima rachetă la 30 mai.

Coreea de Nord a criticat săptămâna aceasta desfăşurarea unui portavion american pentru exerciţii comune cu Coreea de Sud şi Japonia şi a avertizat cu privire la o „nouă demonstraţie copleşitoare de descurajare”.

Lansarea rachetei are loc la o zi după aniversarea a 74 de ani de la începutul Războiului din Coreea. Săptămâna trecută, liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele rus Vladimir Putin au organizat un summit şi au semnat un pact de apărare reciprocă. Seulul, Washingtonul şi Tokyo au criticat aprofundarea cooperării militare dintre cele două ţări, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol calificând pactul drept „anacronic”.

Presa de stat nord-coreeană KCNA a declarat miercuri că a avut loc un miting de masă în Phenian pentru a comemora aniversarea războiului, numind-o o zi de „luptă împotriva imperialismului american” şi numind Statele Unite inamicul de moarte.

Recent, Coreea de Nord a lansat sute de baloane care transportau gunoaie spre Sud, inclusiv marţi, în timp ce Phenian a desfăşurat un grup mare de soldaţi pentru a construi noi fortificaţii în interiorul graniţei puternic înarmate dintre cele două Corei, potrivit armatei sud-coreene, atrăgând ocazional focuri de avertisment din partea omologilor sud-coreeni.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro