Copiii din centrele de plasament vor beneficia inclusiv de sume majorate pentru hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte. Anunțul a fost făcut de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea. Iată cu cât vor crește sumele acordate lună de lună.

Alocații majorate pentru copiii din centrele de plasament

Conform ministrului, este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când alocațiile pentru copiii aflați în plasament se majorează. Așa că, ei vor beneficia de sume mai mari atât pentru hrană și îmbrăcăminte, cât și pentru rechizite și alte cheltuieli personale.

„În premieră, după mai bine de 20 de ani, putem anunţa dublarea alocaţiei pentru hrană, de asemenea creşterea de la 28 la 150 de lei a cheltuielilor personale pentru aceşti copii.

Sursa: Social Media

 De asemenea, majorarea cu o sumă consistentă a bugetelor pentru rechizite, pentru îmbrăcăminte, încălţăminte şi alte cheltuieli. Poate veţi spune că sunt încă sume mici faţă de nevoi, dar totuşi creşterile sunt semnificative”, a declarat ministrul Gabriela Firea într-o postare video pe rețelele sociale.

Reprezentanţii coaliţiei de guvernare au anunţat că au fost convenite mai multe măsuri în pachetul „Sprijin pentru România”.

Ce sume de bani vor primi copiii din centrele de plasament

Așa că, în funcție de vârstă, copiii aflați în centrele de plasament din România vor primi pentru hrană o alocație de 16 lei/ zi sau 22 de lei/ zi. Acestea au fost majorate de la 12 lei, respectiv 16,6 lei. Mai mult, suma lunară pentru unele nevoi personale ale copiilor din sistemul de protecție socială crește de la 28 de lei la 150 de lei.

Mai mult, crește și cuantumul acordat copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite cu 58,5%.

Alocația lunară de plasament crește și ea de la 630 de lei, la 900 de lei. În cazul copiilor cu dizabilități acest venit se va majora de la 945 de lei la 1.350 de lei.

Câteva dintre măsurile ale programului „Sprjiin pentru România”

  • prelungirea plafonării polițelor RCA pentru marii transportatori
  • majorarea salariului minim cu 200 de lei
  • dublarea cotei de hrană pentru bolnavii internați în spitale, de la 11 la 22 de lei.
  • creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii din centrele de plasament.
  • majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei cu aplicare de la 1 iunie
  • creșterea cu 50% valoarea tichetelor de masă – de la 20,17 lei la 30 de lei

Pachetul de măsuri din programul „Sprijin pentru România” are o valoare de 17,3 miliarde de lei. Cei mai mulți bani vor proveni din fonduri europene – 9 miliarde de lei. Restul banilor vor fi acordați din bugetul de stat.