Reclamă
Reclamă

Sute de copii migranți neînsoțiți în Europa sunt forțați să lucreze ca soldați pentru carteluri de droguri, pe măsură ce cererea de cocaină pe continent crește constant, relevă o investigație realizată de The Guardian.

Forțele de poliție ale Uniunii Europene au avertizat asupra exploatării în masă a copiilor africani de către rețelele de cocaină care operează în Europa de Vest, în orașe precum Paris și Bruxelles. Aceste carteluri încearcă să extindă piața europeană de cocaină, evaluată la 10 miliarde de lire sterline.

Agențiile pentru protecția copilului atrag atenția că rețelele de cocaină utilizează mijloace brutale pentru a-și controla victimele, inclusiv tortura și violul, dacă nu vând suficiente droguri. „Mii de minori străini neînsoțiți trec granițele UE în fiecare an, dispărând fără nicio urmă. Mulți dintre ei sunt <> de cercurile criminale pentru a-i exploata, ceea ce le agravează traumele,” a declarat un document al poliției federale belgiene pentru Europol.

Reclamă

Eric Garbar, șeful traficului de persoane și contrabandei la Poliția Judiciară Federală Belgiană, a adăugat: „Pentru minorii africani, în esență marocani și algerieni, principalul domeniu de exploatare este cel de către OCG [grupuri criminale organizate] implicate în activități criminale, precum traficul de droguri.”

Recent, în Londra, poliția a descoperit mai mulți copii marocani și algerieni, aparent victime ale torturii, despre care se crede că au fost aduși în țară de bandele de cocaină.

Preocuparea referitoare la nivelul de exploatare a fost atât de mare încât, în martie, forțele de poliție ale UE, alături de agențiile din Regatul Unit, ONU și Europol, s-au întâlnit pentru a discuta despre modul de abordare a exploatării și traficului de copii africani de către rețelele de droguri din Europa de Vest.

O evaluare separată a forțelor de poliție din UE care investighează criminalitatea organizată gravă și traficul de persoane a arătat că cele mai multe cazuri de exploatare a minorilor nord-africani au fost înregistrate în Suedia, Belgia, Olanda, Spania și Franța. Numărul real de copii exploatați ar putea ajunge la mii, având în vedere că 15.928 de copii neînsoțiți au ajuns în Europa în 2022, mulți dintre ei dispărând ulterior.

„Mocro Maffia”, un grup criminal marocan, este considerat principalul exploatator al copiilor. Organizația cuprinde câteva dintre cele mai mari carteluri de trafic de cocaină din Europa și lucrează direct cu producătorii sud-americani. Grupul este activ în portul belgian Anvers, principala poartă de intrare a cocainei în Europa.

Mocro Maffia este extrem de brutală, lansând amenințări ministrului justiției din Belgia și, în Olanda, prințesei moștenitoare olandeze. La începutul acestui an, numeroși membri ai grupului implicați în serii de crime au fost condamnați pe viață.

Poliția are dovezi că unii copii sunt traficați direct din Maroc către rețelele de cocaină din Europa, mulți dintre ei fiind ademeniți de promisiunile unei vieți mai bune pe rețelele sociale.

Caroline Vrijens, comisarul flamand pentru drepturile copiilor, a declarat că copiii africani sunt „cei mai vulnerabili” din Europa și a cerut autorităților să ia măsuri urgente pentru a rezolva problema.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro