Reclamă

Întâlnirea COP29 de la Baku, menită să combată schimbările climatice, a fost marcată de tensiuni politice și abordări controversate din partea gazdei, președintele azer Ilham Aliyev. Conferința s-a transformat într-o platformă pentru boicoturi, tirade politice și chiar promovarea combustibililor fosili, după cum arată un raport CNN.

Pe fondul acestor probleme, lideri importanți în domeniul climei au emis o scrisoare deschisă, cerând o „revizuire fundamentală” a procesului climatic al ONU. Inițial, scrisoarea a descris conferințele COP ca fiind „nepotrivite pentru scopul” lor, formulare ulterior editată pentru a evita ca părți interesate să speculeze această critică.

COP29 este a treia ediție consecutivă organizată într-o țară cu economii bazate major pe petrol și gaze, Azerbaidjanul ocupând aceeași poziție ca Emiratele Arabe Unite și Egipt anterior. Acest lucru a stârnit critici, iar scrisoarea deschisă propune impunerea de „criterii stricte de eligibilitate” pentru țările care dețin președinția conferințelor COP.

Prezența a peste 1.700 de lobbiști pentru combustibili fosili a ridicat semne de întrebare despre direcția discuțiilor și angajamentul față de Acordul de la Paris. Alex Scott, de la think tank-ul ECCO din Italia, a subliniat lipsa de angajament a gazdei în a proteja obiectivele Acordului de la Paris.

În discursurile sale, Aliyev a continuat atacurile verbale împotriva Franței și Olandei, criticându-le pentru „reprimări” în fostele colonii și pentru recentele turbulențe din Noua Caledonie. În replică, ministrul francez al ecologiei și-a anulat vizita la conferință, iar oficiali ai Uniunii Europene au subliniat riscul ca aceste declarații să afecteze obiectivele COP29.

Situația geopolitică tensionată vine într-un moment critic, când liderii globali încearcă să facă față potențialei retrageri a SUA din Acordul de la Paris, sub amenințarea unei noi administrații Trump. Ministerul Afacerilor Externe al Argentinei și-a retras deja delegația de la COP29 și a ridicat întrebări cu privire la angajamentul său față de acord.

Conferința de la Baku are loc după un an caracterizat de fenomene meteorologice extreme, iar oamenii de știință sugerează că obiectivul de limitare a creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius este tot mai greu de atins. Reducerea emisiilor de carbon până la jumătatea secolului este esențială pentru a preveni cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro