După o așteptare de un an și jumătate, în sfârșit au fost desecretizate convorbirile Jandarmeriei române din timpul protestului Diasporei din data de 10 august 2018. Acțiunea a fost posibilă datorită noului Ministru de Interne, Marcel Vela, care a obligat instituția să desecretizeze convorbirile de urgență, până vineri seara.

Reclamă

Luni, convorbirile vor ajunge la procurori pentru o analiză mai amplă.

Convorbirile legate de protest au o durată de 250 de ore, dintre care 248 sunt convorbiri despre misiune, dintr-un total de aproape 300 de ore desecretizate.

Reclamă

Au fost în jur de 298 de ore de convorbiri, dintre care 250, aproximativ, aveau legătura cu misiunea. Din aceste convorbiri, doar două ore au legătură cu tactica, zona de dispunere a unor forţe şi protecţie a unor obiective din jurul zonei Piaţa Victoriei. Înainte de a fi desecretizate au fost ascultate de comisii, conform legii. Fiecare minut a fost ascultat ca să se observe, să se decidă dacă sunt conţinute în acele convorbiri cuvinte, fraze care fac referire la alte (…) care sunt secrete de serviciu la alte instituţii”, a declarat Ministrul de Interne, Marcel Vela, la Realitatea Plus.