Președinții chinez Xi Jinping și american Joe Biden au avut marți o convorbire telefonică, marcând prima lor discuție de la summit-ul din noiembrie anul trecut din California.

Această discuție a avut ca scop principal gestionarea tensiunilor dintre cele două superputeri, potrivit declarațiilor Casei Albe, care subliniază importanța coexistenței pașnice și cooperarea în anumite domenii, menținând în același timp o poziție fermă asupra diferențelor de opinii.

Conform CCTV, televiziunea publică din China, și unui comunicat al Casei Albe, discuția a fost caracterizată ca fiind sinceră și profundă, atingând subiecte de interes comun, dar și diferențele existente între cele două națiuni. De asemenea, este anunțată o serie de vizite la nivel înalt între cele două țări, cu Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, așteptat să viziteze China în următoarele zile, iar șeful diplomației americane, Antony Blinken, programat să meargă la Beijing în următoarele săptămâni.

Conversația dintre cei doi lideri nu viza realizarea unor anunțuri majore, ci mai degrabă efectuarea unui bilanț post-summit, reflectând dorința de a renewa dialogul după perioade de tensiune accentuată. Această necesitate a fost ilustrată prin situatia tensionată de la începutul anului, când un balon chinez a survolat teritoriul SUA, escaladând fricțiunile dintre cele două puteri.

Deși sunt semne de îmbunătățire în dialogul diplomatic, divergențele dintre SUA și China rămân semnificative, cu probleme precum sprijinul economic oferit de China către Rusia sau legătura dintre China și Iran fiind printre principalele puncte de discuție. Importanța menținerii păcii și stabilității în jurul Taiwanului a fost, de asemenea, reiterată de președintele Joe Biden în conversația cu Xi Jinping.