Reclamă

În Fâșia Gaza, convoaiele cu ajutoare umanitare sunt atacate de contrabandiști, care ascund țigări în camioane, potrivit Wall Street Journal. „Țigările au ajuns noul aur în Gaza,” a declarat un oficial ONU.

Prețul țigărilor în Fâșia Gaza a crescut până la 25 de dolari, situație apărută după ce armata israeliană a ocupat punctul de control Rafah de la granița cu Egiptul la începutul lunii mai și a destructurat ruta de aprovizionare ilegală cu produse din tutun. Aprovizionarea s-a mutat prin punctul de control Kerem Shalom, aflat la granița cu Israelul, unde contrabandiștii palestinieni nu pot acționa.

În aceste condiții, contrabandiștii aleg să atace camioanele pe traseu. Camioanele sunt vizate nu doar de contrabandiști care ascund țigări pentru a le duce în Gaza, ci și de infractori care caută marfă de contrabandă. Din cauza intensificării atacurilor, peste o mie de camioane sunt acum parcate la punctele de control, șoferii ezitând să meargă mai departe.

„Acest lucru subminează tot ceea ce încercăm să facem,” a declarat un reprezentant al ONU pentru Wall Street Journal, citat de site-ul Meduza. Șeful Agenției de Ajutorare a ONU pentru Refugiații Palestinei din Orientul Apropiat (UNRWA) din Fâșia Gaza, Scott Anderson, a declarat că organizația nu a mai trimis marfă prin acel punct de control din 15 iunie, din motive de securitate.

Unul dintre locuitorii din zonă a relatat că a văzut câțiva bărbați înarmați căutând sacii de făină căzuți dintr-un camion, după care s-au urcat înapoi pe camion și au plecat. „Dacă ar fi țigări în aceste pungi, acești oameni ar ucide pe oricine le-ar atinge,” a adăugat el.

Oficiali ONU au declarat că două dintre depozitele organizației au fost atacate în Fâșia Gaza și că infractorii erau interesați doar de produsele din tutun ascunse. „Țigările au devenit noul aur în Gaza,” a reiterat purtătorul de cuvânt al ONU.

Un palestinian familiarizat cu operațiunile contrabandiștilor a spus că se ascund țigările în saci sau cutii cu mărfuri legale și uneori chiar în alimente. De exemplu, pot ascunde unul sau două pachete de țigări într-un pepene verde din care scot miezul. „Israelienii verifică atent fiecare convoi, dar nu pot verifica fiecare pachet, cutie sau pachet individual,” a adăugat el.

Distribuirea ajutorului umanitar a devenit una dintre principalele probleme în timpul războiului din Fâșia Gaza. Grupurile umanitare afirmă că Israelul limitează livrările, iar luptele, ilegalitatea și distrugerea pe scară largă a infrastructurii fac dificilă livrarea ajutorului.

În urma unui atac aerian israelian asupra convoiului de ajutor World Central Kitchen, în care au fost uciși șapte voluntari, unele organizații ezită să-și mai pună angajații în pericol. Israelul susține că problemele cu livrarea și distribuirea ajutorului sunt asociate cu activitatea redusă a organizațiilor umanitare, potrivit WSJ.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro