Românii care își țin banii în bancă trebuie să fie extrem de atenți la mesajele pe care le primesc. Hackerii devin din ce în ce mai buni și găsesc tot felul de metode pentru a-și păcăli victimele. Inteligența artificială a început să fie folosită în fraudele cibernetice din 2023. 

ING Bank și Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică au lansat un semnal de alarmă cu privire la această problemă uriașă. În prezent, tentativele de fraudă sunt mai prolifice ca niciodată, datorită instrumentelor de inteligență artificială. Chiar și așa, cei mai mulți oameni sunt în continuare păcăliți prin intermediul e-mailurilor de tip phishing. Mulți români sunt păcăliți de „ofertele de nerefuzat” primite prin e-mail. De asemenea, multe mecanisme frauduloase sunt promovate și pe rețelele de socializare, sau în motoarele de căutare. 

Inteligența artificială, folosită de hackeri

„Există, însă, și riscuri: aplicațiile de inteligență artificială curente pot genera un mesaj de phishing care pare autentic, similar cu mesajele uzuale trimise de bancă sau de către un furnizor de servicii, fără greșeli gramaticale, inclusiv în limba română. De asemenea, remarcăm tendința în creștere de a folosi reclame false de către fraudatori, promovate pe motoarele de căutare și în social media, prin care încearcă să convingă utilizatorii să acceseze site-uri malițioase”, se arată într-un comunicat al ING Bank. 

Conturile românilor sunt în pericol! Mare atenție: Rămâneți fără banii de pe card într-o secundă
Sursa: Social Media

În acest moment, există o serie de instrumente pe care le poți folosi pentru a te proteja de hackeri. Iată ce trebuie să faci: 

Cum să vă protejați de infracțiunile cibernetice

În primul rând, nu trebuie să accesați niciodată link-uri sau atașamente provenite din surse necunoscute. Fiți foarte atenți la mesajele sau e-mailurile care încearcă să vă convingă să executați o acțiune în grabă. Este foarte important de știut că băncile sau chiar instituțiile publice nu vă vor trimite niciodată e-mailuri care conțin link-uri pentru actualizarea sau verificarea datelor de autentificare cu caracter personal. 

O altă informație importantă este că nu trebuie să vă autentificați niciodată în aplicația de Internet Banking folosit un link primit pe SMS sau e-mail. Niciodată să nu accesați linkuri promovate de tip advertising. 

Din neatenție, puteți ajunge pe site-uri clonă care arată similar cu cele originale, dar care folosesc un nume de domeniu diferit sau unul scris greșit în mod deliberat. Tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că adresa URL a site-ului este corectă. 

Înainte de a acționa, încercați să verificați sursa reală a mesajelor dând clic pe expeditor. Atunci când primiți oferte de nerefuzat verificați existența lor pe canalele de comunicare oficiale ale companiei, în numele căruia a fost lansată promoția.