Donald Trump, la o lună după preluarea celui de-al doilea mandat de președinte, se confruntă deja cu critici acerbe pentru o serie de declarații false și exagerate. Potrivit CNN, liderul american a făcut 13 afirmații controversate de la investirea sa în funcție, pe 20 ianuarie.
Prima dintre acestea a apărut atunci când secretarul de presă Karoline Leavitt a declarat că Trump ar fi zădărnicit un plan de 50 de milioane de dolari pentru a achiziționa prezervative pentru Gaza, cifră pe care a ridicat-o ulterior la 100 de milioane de dolari, fără a furniza dovezi.
Un alt exemplu este acuzația lui Trump că Ucraina a început războiul cu Rusia, chiar dacă invazia rusească din 2022 este de necontestat. „Nu ar fi trebuit să-l începeți. Ați fi putut face o înțelegere”, a spus Trump, reiterând retorica Kremlinului.
De asemenea, Trump a făcut o afirmație incorectă conform căreia SUA ar fi singura țară care oferă cetățenie copiilor născuți pe teritoriul său, în timp ce și alte zeci de țări, inclusiv Canada și Mexic, oferă același drept.
În legătură cu revolta de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, Trump a susținut că persoanele pe care le-a grațiat au fost „asaltate de guvern”, o declarație contrazisă de informațiile oficiale care relevau peste 140 de polițiști agresați.
În plus, Trump a asociat în mod eronat incendiile din Los Angeles cu decizia Californiei de a proteja o specie de pește, o afirmație dezmințită de experți.
Fostul președinte nu a renunțat nici la afirmațiile nefondate despre alegerile din 2020, susținând în continuare, fără dovezi, că acestea ar fi fost fraudate.
Trump a făcut și afirmații false despre sportivii transgender, susținând că două medaliate olimpice ar fi bărbați, iar despre Canada, a spus că ar fi dispusă să devină al 51-lea stat american, idee respinsă ferm de canadieni.
Își impune interpretările fără bază factuală și în aviație, dând vina pe politicile de diversitate ale administrației Biden pentru accidente aviatice fără nicio dovadă.
Referitor la tarifele impuse importurilor, Trump nu a menționat niciodată că importatorii americani sunt cei care suportă, de fapt, costurile.
În discursurile sale, a avansat și teorii conspiraționiste despre autism și vaccinuri, susținând creșteri inexacte în prevalența autismului, contrazise de statisticile oficiale.
Trump a mai afirmat că China ar controla Canalul Panama, deși acesta este operat de Panama.
În concluzie, deși a câștigat alegerile libere și corecte din 2024, Trump și-a însoțit victoriile legitime cu exagerări, susținând că ar fi câștigat votul tinerilor „cu 36 de procente”, deși sondajele o arată pe Harris câștigătoare.