Conform legislației românești, autoritățile sunt obligate să verifice dacă persoanele care urmează să aibă acces la informații clasificate NATO ar putea fi supuse unor presiuni din partea rudelor sau apropiaților, presiuni care ar putea fi exploatate de serviciile de informații ostile Alianței Nord-Atlantice. Un astfel de control este reglementat printr-o hotărâre de Guvern adoptată în 2002.
Mircea-Ionuț Costea, cumnatul secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost condamnat în 2023 pentru complicitate la luare de mită. Cu toate acestea, el a fugit din țară și nu a putut fi extrădat deoarece Interpol nu cunoaște „locația lui concretă”.
Pe fundalul acestor evenimente, NATO a subliniat că „toți angajații” săi trebuie să obțină o autorizație de securitate de la autoritățile naționale, confirmând că Mircea Geoană a bilețul său de securitate.
Premierul român de atunci, Viorica Dăncilă, care a făcut nominalizarea lui Mircea Geoană pentru funcția respectivă, a explicat că verificările de securitate trebuie realizate înainte de semnătura finală a președintelui. „Nominalizarea o faci, instituțiile abilitate verifică, iar în funcție de ceea ce spun acestea, semnează președintele”, a declarat Dăncilă pentru Digi24.ro.
Costea, fost director al Eximbank, fusese deja sub investigații penale încă din 2018 într-un caz de corupție privind trucarea unor licitații feroviare. Mircea Geoană, între timp, a negat orice legătură cu scandalul, afirmând că „nimeni nu este deasupra legii”.
Direcția Națională Anticorupție a precizat că decizia condamnării lui Mircea-Ionuț Costea a inclus și confiscarea unei sume de 2 milioane de euro și 3 milioane de lei.
Respectivul act normativ din 2002 menționează că, în cadrul verificărilor pentru accesul la informații clasificate NATO, se urmărește și susceptibilitatea persoanei respective de a fi presată din cauza rudelor, acesta fiind considerat un risc potențial pentru securitatea Alianței.
Pe lângă verificările asupra persoanei candidate, se analizează și conduit, caracterul și condițiile de viață ale soțului/soției sau concubinului/concubinei.