Reclamă

Generalii italieni și un fost polițist militar român susțin că autoritățile de la București nu au permis militarilor români, conduși la acea vreme de Nicolae Ciucă, să participe la operațiunile de la Nassiriya alături de conaționali sau soldați NATO. Fostul prim-ministru Adrian Năstase și fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pascu au fost contactați pentru clarificări. „Nu îmi aduc aminte de chestiunea aceasta și de o discuție în legătură cu această poveste,” a declarat Adrian Năstase. Ioan Mircea Pascu a adăugat: „Nu îmi amintesc absolut nimic despre vreo interdicție, cu atât mai puțin politică.”

Un fost polițist militar din Batalionul 265, Roberto Cremene, a relatat că, în timpul unei ambuscade din mai 2004, a cerut ajutorul militarilor români care au refuzat să intervină fără aprobare din România: „Domnul Ciucă, cu batalionul lui, a spus că nu poate să ne scoată de acolo până când nu primește aprobare din România.” Generalii italieni sub comanda cărora a operat Batalionul 26 Infanterie „Scorpionii Roșii”, condus de Ciucă, confirmă că militarii români aveau ordin să intervină doar în zona de responsabilitate definită autoritățile din România.

Generalul Luigi Scollo a precizat: „Nu au putut să opereze în interiorul orașului, pentru că autoritățile din România nu au permis.” Aceasta vine în contextul în care trupele sub comanda italiană solicitaseră sprijinul românesc pentru respingerea unor atacuri insurgențe.

Asupra rolului lui Nicolae Ciucă la Nassiriya planează anumite dubii, în ciuda statutului său de „erou” promovat în trecut. Generalii italieni susțin că misiunea Batalionului român a fost defensivă, iar relatarea sa despre un atac în timp ce conduceau „Scorpionii Roșii” ar fi un incident tipic pentru un teatru de război.

Contextul situației a fost adus în discuție de o anchetă Recorder, care urmărește să clarifice faptele și contribuția efectivă a forțelor române la luptele de la Nassiriya, contestând astfel descrierea lui Nicolae Ciucă drept „erou”. Mai mulți soldați români și-au pierdut viața în misiunile internaționale, plasate în locații dificile precum Afganistan și Irak.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro