Reclamă
Reclamă

Grotele budiste Yungang din China, cu 51.000 de statui sculptate în 252 de peșteri și nișe acum 1.500 de ani, reprezintă o atracție turistică impresionantă. Recent, toaletele moderne instalate în acest sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO au atras mai mult atenția decât sculpturile istorice.

Un videoclip apărut pe mai multe site-uri de știri și rețele sociale din China arată un set de cronometre digitale montate deasupra cabinelor dintr-o toaletă pentru femei. Ecranele LED afișează „liber” în verde când cabina este neocupată și timpul exact, în minute și secunde, de când cabina este ocupată.

Videoclipul original a fost postat de o vizitatoare care l-a trimis ziarului local Xiaoxiang Morning Herald. „Mi s-a părut foarte avansat din punct de vedere tehnologic, astfel că nu trebuie să stai la coadă afară sau să bați la ușa toaletei”, a declarat aceasta ziarului. „Dar mi s-a părut și puțin jenant. M-am simțit ca și când eram urmărită.”

Reclamă

Un angajat de la grotele Yungang a explicat că aceste cronometre au fost instalate din cauza fluxului mare de turiști. „Cronometrele nu pot să controleze timpul pe care îl ai la dispoziție ca să folosești toaletele”, a spus acesta, subliniind că dispozitivele nu impun limite de timp și că oamenii nu sunt obligați să iasă înainte de a fi gata.

Instalate la începutul lunii mai, cronometrele sunt mai ales o măsură de securitate, menită să asigure bunăstarea vizitatorilor, permițând personalului să intervină în caz de urgență, atunci când cineva petrece un timp neobișnuit de lung în toaletă.

Dezbaterea cu privire la aceste cronometre a fost intensă pe rețelele sociale, mai ales pe platforma Weibo. Unii utilizatori au susținut că acestea vor descuraja vizitatorii să stea prea mult timp la toaletă folosindu-și telefoanele. „O atracție turistică nu este un birou – cine și-ar petrece timpul în toalete? Chiar este necesar?” a spus un utilizator. „De ce nu cheltuie banii ca să construiască mai multe toalete?”

Alții au considerat că dispozitivele ar putea ajuta vizitatorii cu urgențe medicale, facilitând accesul rapid la ajutor. Grotele Yungang, incluse în patrimoniul mondial UNESCO în 2001, sunt una dintre cele mai importante atracții turistice din provincia Shanxi, în nordul Chinei, atrăgând 3 milioane de vizitatori în 2023, un record față de 1,98 milioane în 2019.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro