Reclamă
Reclamă

Un nor de praf saharian se află deasupra României în prezent, culminând cu o acoperire totală a țării. Acest nor nu este doar un spectacol vizual ci are și efecte benefice, conform explicațiilor oferite de climatologul Roxana Bojariu.

„Particulele cu originea în zone din nordul Africii deja au trecut, produse de mișcarea atmosferică rapidă, de ieri, provocată de frontul rece care a înlocuit aerul foarte cald. S-a văzut că ieri a traversat România această masă cu particule din Sahara”, a explicat Roxana Bojariu.

Potrivit climatologului, vom mai avea astfel de episoade, pentru că până în iunie este sezonul propice formării sistemelor de joasă presiune în Mediterana, care antrenează inclusiv acest praf de deasupra zonelor deșertice din nordul Africii. Acesta a adăugat că am putea avea destule reprize de praf saharian până în iunie.

Efectele pot fi asupra sănătății publice, chiar dacă sursele locale de multe ori covârșesc această sursă. „Dar, pe de altă parte, sunt și alte efecte benefice. De exemplu: acest praf conține micro-minerale, conține fosfor, conține fier, care ajută în ocean sau în mare, în Marea Mediterană și eliberează oxigen. Dar și pe soluri: ele se îmbogățesc și devin mai fertile cu astfel de substanțe. Deci, un beneficiu pentru mediu”, a explicat ea.

Reclamă

În ceea ce privește prognoza meteo pentru luna aprilie, Bojariu a menționat că vom avea o primăvară neobișnuită, caracterizată de contraste foarte puternice. „Contraste care vin de la temperaturi extraordinari de mari, când vedem temperaturi de 31 de grade nu doar într-o zi și în mai multe zone din sudul României, dar au fost zone și în sud-estul Europei, în Grecia, în Bulgaria”, a adăugat ea.

În ceea ce privește prognozele meteo pentru următoarele două săptămâni emise de Administrația Națională de Meteorologie, acestea indică o varietate de condiții meteo în diferite regiuni ale țării, de la temperaturi de 31 de grade Celsius în sudul României, până la vreme mai răcoroasă în alte părți ale țării. Aceste prognoze indică, de asemenea, o probabilitate ridicată de precipitații în unele regiuni.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro