Variola maimuței continuă să se răspândească în țările non-edemice. Numărul de noi cazuri de îmbolnăvire este în crește, în Europa aflându-se mare parte dintre ele. De asemenea, și în România numărul persoanelor infectate crește. Astăzi, Ministerul Sănătății a anunțat că au fost confirmate alte două cazuri.
Alte două cazuri de infectare cu variola maimuței a fost identificat în România. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 30 de ani și un altul de 32 de ani, din Ilfov și Cluj. Cei doi au resimțit simptome specifice, iar investigațiile de laborator au confirmat că este vorba de variola maimuței. Cei doi se afla la spital, în izolare, iar starea acestora este una bună. Au fost declanșate anchete epidemiologice pentru stabilirea contacților direcți.
Până în prezent, în România au fost identificate 18 cazuri de variola maimuței. Primul caz a fost anunțat în data de 13 iunie. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta s-a infectat de la o persoană apropiată care călătorise în ultima perioadă în mai multe țări din Europa.
La nivel global țările care au cele mai multe cazuri de infectare sunt Germania, Regatul Unit şi Spania, cu peste 1.000 de cazuri fiecare.
Cum se transmite variola maimuței
Boala nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Acest virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale. Variola maimuței se răspândește în principal în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană infectată.
Simptomele în cazul variolei maimuței pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase (mâncărime – n.r.) sau dureroase. Variola maimuței provoacă erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Acestea pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.