Deși creșterea pensiilor în România a fost o temă de discuție și de promisiuni în ultimii ani, se pare că se apropie momentul în care aceste promisiuni vor fi transformate în realitate. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că noua lege a pensiilor a fost promulgată și că din luna ianuarie pensionarii vor primi pensiile majorate cu rata inflației. În plus, Ciolacu a promis că pensiile mai mici vor crește mai mult decât cele mari, într-o încercare de a corecta inechitățile existente.
Prima măsură care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie este indexarea pensiilor cu rata inflației, care se ridică la 13,8%. Ulterior, până în luna septembrie, se vor face recalculări pentru a rezolva inechitățile sistemului de pensii.
În acest sens, au avut loc întâlniri între Marcel Ciolacu, ministrul Muncii și reprezentanții sindicali, pentru a discuta despre reorganizarea Ministerului Muncii, salarii și recalcularea pensiilor. Din septembrie, plățile vor fi efectuate conform noilor recalculări.
Promisiuni electorale în anul 2022
În contextul în care anul viitor este un an electoral, promisiunile și discuțiile despre majorarea pensiilor au început deja să fie tot mai frecvente. Aceasta s-a întâmplat în special după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Marcel Ciolacu a subliniat că 99% dintre inechitățile existente vor fi rezolvate prin noua lege, adăugând că pensiile mai mici vor crește într-o proporție mai mare decât cele mari. El a subliniat, de asemenea, frustrarea față de poziția României în clasamentul sărăciei în Europa.
Într-o altă știre conexe, premierul Marcel Ciolacu urmează să plece într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, împreună cu o delegație guvernamentală. Această vizită include întâlniri de lucru cu oficiali americani. Printre cei cu care se va întâlni se numără secretarul de stat american Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin și secretarul pentru energie Jennifer Granholm.
Și ministrul Muncii a promis creșterea pensiilor
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a vorbit, de asemenea, despre creșterea pensiilor și despre modalitatea în care aceasta va fi implementată. Ea a explicat că majorarea pensiilor cu inflația era deja prevăzută în legea actuală a pensiilor.
Însă, o noutate adusă de noua lege este faptul că guvernul este obligat să majoreze pensiile în fiecare an, în luna ianuarie. Oprescu a asigurat că există fonduri pentru această măsură și a evidențiat că guvernul este unul serios. Impactul suplimentar al recalculării este de 0,6% din PIB.
Oprescu a făcut și precizări cu privire la protecția drepturilor pensionarilor care făceau parte din grupele speciale de muncă conform legislației anterioare. Ea a subliniat că aceste drepturi vor fi menținute și că niciun pensionar nu va pierde bani la pensie. Ministerul Muncii a luat în considerare, de asemenea, bolile declarate de angajatori, astfel încât condițiile de muncă să fie luate în considerare la recalcularea pensiilor.
Implementarea noii legi a pensiilor și noile taloane
Oficialul a subliniat faptul că noua lege a pensiilor va fi implementată în întregime, fără a fi etapizată. Aceasta înseamnă că, începând cu luna septembrie, românii vor beneficia de recalcularea pensiilor, iar noile taloane vor reflecta această majorare. Pe taloanele respective va fi vizibilă contribuția, stabilitatea și perioadele asimilate. Oprescu a asigurat că majoritatea pensionarilor vor primi pensii mai mari, iar nicio pensie nu va scădea. Legea garantează menținerea cuantumului cel mai favorabil.
Ministrul Muncii a discutat și despre creșterea vârstei de pensionare, subliniind că aceasta depinde de creșterea speranței de viață. În prezent, speranța de viață în România este de 70,4 de ani pentru bărbați și 78 de ani pentru femei. Probabilitatea unei creșteri a vârstei de pensionare este mică în acest moment.