Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că ancheta privind acuzațiile de neglijență la Secția ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon” din București va continua, cu primele concluzii așteptate săptămâna viitoare. Anunțul vine în urma acuzațiilor că 20 de pacienți ar fi decedat din cauza unei doze scăzute voit de noradrenalină. Corpul de Control al Ministerului Sănătății și comisia spitalului sunt implicate în investigație, sprijinite de procuratura și Colegiul Medicilor din București.

„Investigația este în derulare și toate aceste proceduri vor fi derulate cu celeritate. Un reprezentant al Colegiului Medicilor participă la acțiunile derulate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății. Suntem convinși că stabilirea cu celeritate a adevărului este cel mai important element”, a declarat Rafila. Fosta șefă a Secției ATI, care a lansat acuzațiile, este în conflict cu actuala conducere, iar ministrul a subliniat că este intolerabil să se pună în pericol încrederea în personalul medical pentru interese personale.

Managerul Spitalului Pantelimon, Bogdan Socea, a menționat că, pe baza verificărilor preliminare, nu există dovezi care să ateste o viciere a tratamentului și că decesele nu puteau fi evitate. Din analiză a reieșit că pacienții decedați aveau multiple comorbidități.

„Vom face foarte rapid publice aceste rezultate pentru că cel mai important element este stabilirea adevărului”, a adăugat Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor București. Ancheta procedurală este în curs, iar procedurile legate de administrarea terapiei și îngrijirea pacienților au fost verificate și sunt în regulă.