În cadrul unei conferinţe de presă sustinută la Viena, ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a abordat subiectul extinderii Spaţiului Schengen, menționând importanţa îmbunătăţirii sistemului înaintea stabilirii unei date concrete pentru aderarea României cu frontierele terestre.

Karner a subliniat că sistemul actual necesită îmbunătăţiri semnificative, admiţând totodată că atât România, cât şi Bulgaria sunt parteneri-cheie în acest proces. Declarațiile au fost făcute în urma unei întâlniri cu ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, context în care s-a discutat despre integrarea etapizată a României în Schengen şi despre colaborarea viitoare pentru consolidarea sistemului.

Predoiu, pe de altă parte, a evidenţiat eforturile şi progresele României în cadrul sistemului Schengen, evidenţiind că România nu este singurul stat care s-a confruntat cu o integrare treptată. El a insistat asupra angajamentului ţării noastre de a continuă acest parcurs până la integrarea completă, punând accent pe colaborarea strânsă cu Austria şi alte state membre pentru atingerea acestui obiectiv.

Îmbunătăţirea sistemului Schengen reprezintă o prioritate atât pentru Austria, cât şi pentru România, având ca scop garantarea securităţii şi liberei circulaţii a cetăţenilor în spaţiul european. Colaborarea între cele două ţări este esenţială în abordarea provocărilor comune, precum migraţia ilegală, evidenţiind nevoia de a întări frontierele externe ale Uniunii Europene.