România pare să nu scape de temperaturile greu de suportat. Deși erau așteptate precipitații și o scădere a temperaturilor, meteorologii anunță contrariul. Se pare că valul canicular își extinde prezența și în această săptămână. Au fost emise mai multe avertizări cod galben și portocaliu de caniculă. Ce zone sunt afectate?
Cod galben de caniculă
Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting Cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile se mențin ridicate. Avertizarea este valabilă pentru zilele de 25, 26, 27 și 28 iulie.
„În intervalul menționat valul de căldură va persista luni (25 iulie) în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde din nou în cea mai mare parte a țării. În special în regiunile vestice și sudice disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade. Valul de căldură va continua și în următoarea perioadă.”, anunță meteorologii.
Cod portocaliu de val de căldură în intensificare
De asemenea, meteorologii au mai emis un cod portocaliu de val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat. În zonele afectate se vor înregistra temperaturi de 40 de grade. Avertizarea este valabilă pentru ziua de 26 iulie.
„Marți (26 iulie) în Banat, Crișana, Oltenia și local în Muntenia și vestul Transilvaniei și al Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.”, mai spus meteorologii.
Când se întorc ploile?
Meteorologii mai anunță că valul de căldură o să fie urmat de o perioadă de instabilitatea atmosferică. Se pare că furtunile și precipitațiile abundente își vor face, din nou, simțită prezența. Instabilitatea atmosferică apare atunci când aerul cald este prezent sub o masă de aer mai rece. Asta se întâmplă imediat după un val de căldură.
Așa că săptămâna viitoare vine cu mai multe alerte meteorologice ce vor viza, de această dată, fenomene severe. Acestea își vor face simțită mai întâi prezența în zona de nord a țării.
„Se vor manifesta acele fenomene convective de vijelii și averse torențiale la nivel punctiform”, a spus Elena Mateescu, directorul general ANM.