Reclamă
Reclamă

Contabilii, economiștii și antreprenorii organizează astăzi un protest în București pentru a atrage atenția asupra a ceea ce ei numesc „teroarea fiscală” și măsurile adoptate de guvern fără consultare publică, dar care au un impact major asupra întregii societăți. Manifestarea, intitulată „Fără haos în legislația fiscală”, va avea loc în intervalul 08.30 – 13.00, iar protestatarii vor porni în marș din Piața Victoriei.

Protestul „Fără haos în legislația fiscală”, inițiat de contabili, experți, economiști și antreprenori s-a propagat pe rețelele de socializare și a strâns susținerea mai multor organizații de specialiști. Participanții se strâng în Piața Victoriei și vor porni în marș către ANAF și Ministerul Finanțelor.

„Într-o țară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susținut și încurajat, suntem martorii unei realități alarmante: lipsa de transparență și comunicarea deficitară a instituțiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiș, noaptea, fără consultare și fără a ține cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor și a afacerilor. Acesta este contextul în care ne aflăm astăzi, un context în care haosul legislativ și teroarea fiscală devin norma,” au transmis reprezentanții Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR) într-un comunicat citat de News.ro.

Reclamă

Potrivit acestora, „recenta publicare a OUG 69/2024 și OUG 70/2024 fără nicio consultare publică și aprobarea acestora în doar două zile reprezintă doar vârful aisbergului. Aceste ordonanțe, care includ măsuri precum e-TVA și e-Factura, nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementată, ci și manifestări ale unui sistem care ignoră complet principiile democrației și ale dialogului social. Este revoltător cum se poate modifica o lege organică printr-un OUG, fără consultare, fără transparență și fără respect.”

Organizatorii protestului au inițiat și o petiție, intitulată „Fără haos în legislația fiscală! Vrem predictibilitate!” Aceasta a fost deja semnată de peste 55.000 de persoane. „Digitalizarea nu înseamnă birocratizare, iar e-TVA acest lucru îl reprezintă, în ambele forme publicate (…) Cerem eliminarea e-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea,” se arată în petiție. Organizatorii au anunțat că o delegație a protestatarilor va fi primită la Ministerul Finanțelor.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a anunțat că susține protestul și a realizat o listă cu 10 revendicări ale protestatarilor:

  • Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile și nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să știe deja!
  • Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura – Este un atac la viața privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal și nejustificat.
  • Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code – Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!
  • Revenirea la Legea Prevenției – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare și avertisment.
  • Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puțin șase luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe și obligații noi.
  • Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale – Proiectele pentru OUG 69 și OUG 70 au stat doar două zile în transparență decizională și au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.
  • Eliminarea declarațiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toți contribuabilii sunt obligați la raportarea SAF-T, care conține toate tranzacțiile economice ale unei firme.
  • Modificarea termenelor pentru notificări în relația cu ANAF – Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.
  • Compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale – Nu mai putem împrumuta statul ani de zile și să plătim sănătate pentru concediile medicale!
  • Norme clare pentru RO-e-Transport.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro