Consumul unui pahar mare de lapte zilnic poate reduce riscul de cancer intestinal cu aproape o cincime, conform unui studiu semnificativ în domeniul alimentației, informează The Guardian. Cercetătorii au constatat că o cantitate zilnică suplimentară de 300 de miligrame de calciu, prezentă în aproximativ o jumătate de litru de lapte, este asociată cu un risc cu 17% mai mic de cancer intestinal. Sursele non-lactate de calciu, cum ar fi laptele de soia fortificat, au un efect protector similar.
Dr. Keren Papier, epidemiolog nutrițional senior la Universitatea din Oxford și autor principal al studiului, a declarat: „Acest studiu cuprinzător oferă dovezi solide că produsele lactate pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal, în mare parte datorită calciului pe care îl conțin”. Ea a adăugat că „calciul are un efect similar atât din sursele lactate, cât și din cele non-lactate, sugerând că acesta a fost principalul factor responsabil pentru reducerea riscului”.
Cancerul de intestin este al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, cauzând aproape 2 milioane de cazuri și un milion de decese anual. Se estimează că noile diagnostice vor ajunge la 3,2 milioane până în 2040. În ciuda tendințelor îngrijorătoare, peste jumătate dintre cancerele intestinale pot fi prevenite prin modificări ale dietei și stilului de viață.
Studiile anterioare au sugerat că produsele lactate pot contribui la prevenirea cancerului intestinal, însă dovezile nu erau clare până acum. În cel mai recent studiu, Papier și echipa sa au analizat date dietetice de la peste 540.000 de femei pe parcursul a 17 ani pentru a investiga cum 97 de alimente, băuturi și nutrienți influențează riscul de cancer intestinal.
Pe lângă dovezile convingătoare privind calciul, studiul a confirmat că alcoolul și consumul de carne roșie sau procesată cresc riscul de cancer intestinal. Consumul a 20 de grame suplimentare de alcool pe zi a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare, în timp ce consumul a 30 de grame suplimentare de carne roșie și procesată a fost asociat cu o creștere cu 8% a riscului.
Deși studiul s-a concentrat pe femeile aflate în postmenopauză, Papier a menționat că efectele protectoare ale calciului sunt de așteptat să se aplice și bărbaților și persoanelor mai tinere. „Calciul poate proteja împotriva cancerului colorectal prin atașarea la acizii biliari și acizii grași liberi din colon, reducând potențialul lor cancerigen”, a explicat Papier.
Detaliile complete ale studiului pot fi consultate în publicația Nature Communications.