Pe măsură ce îmbătrânim, avem tendința de a ne simți mai tineri decât arătăm.
Desigur, vor exista întotdeauna acei puțini norocoși care nu par să îmbătrânească niciodată, dar pentru cei mai mulți dintre noi, este o parte inevitabil a vieții. Observăm riduri, crăpături și pete uscate în pielea noastră și presupunem că sunt semne naturale ale îmbătrânirii pielii. Dar alimentele pe care le consumăm pot juca un rol semnificativ în sănătatea pielii noastre, determinând-o să îmbătrânească mai repede decât ar trebui. Ești curios cum ceea ce mănânci poate accelera procesul de îmbătrânire al pielii?
1.Nouăzeci la sută dintre americani au prea mult sodiu în dieta lor
Prevenirea Bolilor (CDC), 90% dintre americanii cu vârsta de doi ani și mai mult consumă mai mult sodiu decât au nevoie. Ghidurile dietetice 2020-2025 pentru americani (DGA) recomandă un aport zilnic de sodiu mai mic de 2.300 de miligrame. (Pentru a vă face o idee cât este, o singură porție (100 de grame) de slănină conține 1.800 de miligrame de sodiu.)
Sodiul absoarbe umezeala din corpul tău – de aceea consumul prea multor alimente sărate te poate face să te simți deshidratat. Fără o hidratare adecvată, pielea ta nu este hrănită și este mai susceptibilă la riduri și îmbătrânire.
2.Carnea procesată este bogată în sodiu
Probabil ați auzit că consumul de carne procesată vă poate crește riscul de afecțiuni cronice. Cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, cancer și moarte prematură. Dar aceste delicii gustoase accelerează și îmbătrânirea pielii.
Acest lucru se datorează faptului că cărnurile precum salamul, ardeiul și cârnații sunt bogate în nitrați și sodiu. Care contribuie la apariția ridurilor și la îmbătrânirea pielii, potrivit Northeast Dermatology Associates. Alimentele sărate elimină umezeala din piele, spun ei, în timp ce nitrații afectează procesul de reparare al pielii.
„Mâncatul de carne procesată determină organismul nostru să producă un nivel crescut de trimetilamină N-oxid (TMAO). Ca produs al metabolizării bacteriilor intestinale”, explică Jessica Krant, MD, dermatolog certificat la Centrul de Chirurgie Laser & Skin din New York. “Acest compus este toxic și inflamator pentru corpul nostru”, continuă ea. „Procesarea cărnii crește daunele cauzate de adăugarea de nitrați și sodiu în exces la amestec. Ambele declanșează produse finale de glicație avansată (AGE). Care măresc descompunerea colagenului și elastinei, încrețirea și tocitatea”.
3.Erupțiile de acnee nu sunt doar pentru adolescenți
Mulți oameni sunt consternați să constate că cosurile nu dispar în mod magic după adolescență. Iar carnea procesată poate contribui la această problemă.
Multe cărni procesate contin antibiotice si hormoni greu de digerat. Rezultând dezechilibre hormonale care se manifesta in organism. Precum acneea sau alte probleme ale pielii. Potrivit Verywell Health, aminoacidul leucina care se găsește în majoritatea cărnurilor procesate poate stimula producția de ulei a pielii, care înfundă porii și are ca rezultat apariția acneei.