Odată cu impunerea tarifelor comerciale de către președintele Donald Trump, unul din cinci americani a început să achiziționeze mai multe produse decât în mod obișnuit, potrivit unui raport publicat marți de CreditCards.com, citat de Reuters. Raportul subliniază anxietatea în creștere a populației față de posibilele scumpiri și incertitudinile economice.
Tarifele asupra importurilor pot genera un efect inflaționist, întrucât ele cresc costurile bunurilor aduse din străinătate și forțează companiile fie să suporte aceste costuri suplimentare, fie să le transfere consumatorilor prin prețuri mai mari. Acest fenomen se poate propaga, ducând la o inflație generalizată, afectând de asemenea sectoarele care depind de importuri pentru materiale și componente.
Printre consumatori, frica de scumpiri viitoare produce un comportament de stocare excesivă, inclusiv pentru bunuri neperisabile, hârtie igienică și provizii medicale, în încercarea de a achiziționa aceste produse înainte de posibilele majorări de preț.
Raportul dezvăluie că unul din cinci americani își descrie recentul mod de a face cumpărături drept „doom spending”, un fenomen caracterizat prin achiziții excesive sau impulsive pe fond de incertitudine economică și tensiuni geopolitice. Totodată, 23% dintre americani anticipează o creștere a datoriilor pe cardurile de credit datorită acestor presiuni economice.
Directorii marilor companii au afirmat pentru Reuters și în cadrul întâlnirilor cu investitorii că schimbările imprevizibile ale politicilor comerciale ale lui Trump creează un mediu de afaceri instabil, determinând unele firme să își mute producția în SUA pentru a evita tarifele suplimentare.
Când a fost vorba de achiziționarea bunurilor de mare valoare, 22% dintre respondenți au simțit un impact semnificativ al tarifelor, iar 30% au raportat un impact moderat asupra deciziilor de cumpărare. În acest timp, Wall Street este preocupată de riscul ca noile tarife să accelereze inflația în SUA, împiedicând astfel Rezerva Federală să reducă dobânzile și încetinind ritmurile de creștere economică. Incertitudinea privind politicile comerciale ar putea de asemenea să afecteze încrederea consumatorilor, influențând negativ cheltuielile și investițiile.