Fie că vorbim despre comunicarea cu cei dragi, despre frunzărirea site-urilor cu stiri, de cumpărături online, sau chiar de muncă de acasă, internetul ne-a devenit de mult indispensabil. Nu e de mirarea că acum când stăm mai mult acasă și suntem siliți să lucrăm pe calculator, să ne vedem cu familia extinsă doar pe calculator și chiar să facem școală pe calculator, consumul de internet a crescut simțitor, atât în România, cât și la nivel global.
Dovadă stă și un studiu al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), potrivit căruia în perioada în care românii au stat acasă au consumat cu 28% mai mult internet, doar în rețelele fixe.
„Conform informațiilor transmise de furnizori, se poate estima că traficul de date realizat în rețelele mobile a crescut în ultima perioadă cu circa 4%. În acelaşi timp, în rețelele fixe creşterea este semnificativă, de 28%, încadrându-se în media înregistrată la nivel global, unde s-au observat creșteri de 25-30% ale traficului de internet în prima lună de pandemie COVID-19”, se arată în comunicatul ANCOM.
Potrivit acestora, se înregistrează creșteri și în ceea ce privește traficul de voce, însă aici situația este diferită, prin prisma tehnologiilor de ultimă generație, astfel că în rețelele mobile se observă o creștere de până la 10%.
„De asemenea, estimările arată că traficul de voce a crescut cu aproximativ 10% în rețelele mobile, respectiv cu 6% în rețelele fixe. În plus, se constată o modificare a orei de vârf pentru traficul de apeluri realizat în zilele lucrătoare, de la orele de seară la cele din mijlocul zilei (orele 11-12)”, spun datele ANCOM.
Reprezentanții ANCOM dau asigurări că, în ciuda creșterii accelerate a traficului de internet nu există riscul unui colaps, întrucât România beneficiază de rețele mai performante decât multe alte state.
„După o creștere abruptă a traficului de internet în luna martie, în prezent observăm o stabilizare a creșterii, la niveluri relativ ridicate, pe care rețelele din România, cu o mare componentă de fibră optică, le pot susține și gestiona, mult mai bine decât rețelele din multe alte state mai dezvoltate la alte capitole decât noi, dar având încă o mare componentă de cupru în rețelele telecom naționale”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, citat de Europa FM.