Reclamă
Reclamă

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte PSD, continuă marţi dimineaţa consultările cu partidele politice pe tema datei de organizare a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, transmite Agerpres.

ACTUALIZARE 12:30
Forţa Dreptei susţine organizarea turului I al alegerilor prezidenţiale simultan cu alegerile parlamentare, pe 1 sau 8 decembrie, a declarat, marţi, preşedintele formaţiunii politice, Ludovic Orban, după consultările de la Guvern. Propunerile pentru turul II al prezidențialelor sunt datele de 15 sau 22 decembrie. „Dorim ca alegerile să se organizeze atunci când este normal, aproape de terminarea mandatului Parlamentului şi al preşedintelui”, a punctat Ludovic Orban. Forţa Dreptei respinge categoric soluţia de a organiza turul II al alegerilor prezidenţiale simultan cu alegerile parlamentare și consideră că respectivele consultări sunt tardive.

ACTUALIZARE 10:30
REPER susţine organizarea alegerilor prezidenţiale la termen, în noiembrie, a declarat, marţi, copreşedinta formaţiunii politice, Ramona Strugariu. Potrivit acesteia, legislaţia actuală este deficitară și necesită o reformă electorală cât mai rapidă. Conform declarației lui Dragoş Pîslaru, REPER se opune comasării alegerilor și a sugerat ca următoarele alegeri să fie monitorizate internaţional.

Reclamă

Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa era pregătită pentru alegeri pe 15 septembrie, dar premierul Marcel Ciolacu ia în calcul luna decembrie. Simion a exprimat critici la adresa premierului, menționând că acesta pare influențat de diverse grupuri de interese.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a menționat că Uniunea Democrată Maghiară din România sprijină separarea alegerilor prezidențiale de cele parlamentare, propunând luna octombrie pentru prezidențiale. „Atribuțiile președintelui sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările președinției sunt altele decât provocările Parlamentului”, a spus Cseke.

Președintele SOS România, Diana Șoșoacă, a propus ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie. Alegerile parlamentare ar trebui, în opinia ei, să fie organizate pe 8 decembrie.

Partidul Umanist Social Liberal a propus datele 15 și 29 septembrie pentru alegerile prezidențiale, conform deputatului Grațiela Gavrilescu.

Reunită în şedinţa Biroului Politic Naţional, conducerea PNL a fost de acord, în unanimitate, ca alegerile prezidenţiale să aibă loc la termenul stabilit în noiembrie, a declarat președintele Nicolae Ciucă. El a subliniat că invitația la consultări nu era necesară pentru PNL, având în vedere coaliția guvernamentală cu PSD.

Consultările pe tema calendarului alegerilor au continuat marți, cu participarea reprezentanților REPER și Forța Dreptei, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a discutat cu liderii partidelor politice despre organizarea acestora.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro