Recentă modificare constituțională a Coreei de Nord a fost dezvăluită de presa de stat, desemnând Coreea de Sud ca fiind un „stat ostil”. Această schimbare majoră, raportată de ziarul de stat Rodong Sinmun, apare într-un context de tensiuni maxime între cele două țări vecine.
Marți, Coreea de Nord a distrus drumurile și căile ferate care o legau de Coreea de Sud, mass-media de stat considerând această acțiune ca parte a unei „separări complete”. Amendamentul este perceput de unii observatori ca având un caracter simbolic, având în vedere că liderul nord-coreean Kim Jong Un a renunțat la ideea de unificare din decembrie 2023. „Relațiile intercoreene sunt acum caracterizate de ostilitate”, ar fi declarat Kim la momentul respectiv.
De la acel moment, o serie de replici acide și manevre politice au intensificat tensiunile între cele două națiuni. Termenul „state ostile” a început să fie folosit frecvent în comunicările oficiale ale Coreei de Nord, crescând riscurile de confruntare. Bruce Bennett, analist în domeniul apărării la Rand Corporation, atrage atenția asupra riscurilor sporite odată cu această clasificare, menționând și amenințările cu arme nucleare față de Coreea de Sud și SUA de către Kim și sora sa.
În ciuda acestor evoluții, nu a fost făcută publică nicio altă modificare constituțională privind unificarea și frontierele în cadrul recentei reuniuni a Adunării Supreme a Poporului. Analiștii sunt sceptici cu privire la posibilitatea declanșării unui război total, profesorul Kang Dong-wan de la Universitatea Dong-a din Busan remarcând că Phenianul folosește conflictul militar mai degrabă ca o strategie pentru a întări coeziunea internă.
Modificările constituționale subliniază complexitatea și tensiunile din peninsula coreeană, dar perspectiva unui conflict militar major rămâne incertă. Potrivit lui Kang, regimul nord-coreean este conștient de consecințele grave pe care le-ar avea un astfel de conflict.