Reclamă

Camera Deputaților din România, una dintre cele două adunări reprezentative ale Parlamentului, alături de Senat, este constituită din membri aleși prin vot universal, direct și secret de către cetățenii cu drept de vot ai țării. Organizația internă a Camerei cuprinde Biroul Permanent, grupurile și comisiile parlamentare, fiind condusă de un Birou Permanent format din președinte, vicepreședinți, secretari și chestori.

Alegerea președintelui Camerei Deputaților se face prin vot secret, fiecare grup parlamentar având dreptul la o singură propunere. Pentru a câștiga această funcție, un candidat trebuie să obțină majoritatea voturilor deputaților. Dacă acest lucru nu este realizat în două tururi de scrutin, se organizează altele, declarând câștigător candidatul ce obține majoritatea voturilor, în condițiile întrunirii cvorumului.

Vicepreședinții, secretarii și chestorii sunt aleși la începutul fiecărei sesiuni ordinare, pe baza propunerilor grupurilor parlamentare. Mandatul președintelui și al altor membri ai Biroului permanent poate fi revocat cu votul majorității deputaților, revocarea putând fi propusă de majoritatea acestora atunci când se schimbă majoritatea politică din Camera Deputaților.

Conform Constituției, calitatea de deputat sau senator este incompatibilă cu exercitarea altor funcții publice de autoritate, cu excepția celor de membru al Guvernului. Deputații aflați într-o poziție de incompatibilitate trebuie să demisioneze din funcțiile respective în 10 zile; în caz contrar, sunt considerați demisionați din funcția de deputat.

Deputații beneficiază de imunitate și libertatea de exprimare a opiniilor și votului lor, imunitatea putând fi ridicată la cererea ministrului justiției, cu aprobarea Camerei. Până la alegerea Biroului permanent, lucrările Camerei sunt conduse de cel mai vârstnic deputat, asistat de cei mai tineri patru deputați.

Camera Deputaților alege într-o primă ședință o Comisie de validare compusă din 30 de membri reflectând configurația politică, care funcționează pe durata mandatului Camerei. Comisia înaintează plenului propuneri de validare sau invalidare a mandatelor, ce sunt aprobate cu votul majorității membrilor ei. Camera este considerată legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputați și depunerea jurământului de către aceștia. Refuzul depunerii jurământului duce la invalidarea mandatului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro