Reclamă

Consiliul Fiscal avettizează guvernul Orban că o creștere a pensiilor cu 40% ar cauza un derapaj financiar de mari proporții care va urca deficitul bugetar în 2021 la circa 6% din PIB.

Consilul Fiscal avertizează guvernul Orban: Pensiile să crească cu 3%, nu cu 40%

O analiză a Consiliului fiscal pentru anul 2020 indică faptul că pensiile ar trebui să crească cu 3%, şi nu cu 40% așa cum au promis guvernanții. Consiliul fiscal aduce critici la adresa actualul guvern pentru faptul că a renunţat la unele taxe şi la supraacciză.

Totodată, Consiliul fiscal susține că cel mai indicat ar fi să se revină la o creştere a pensiilor în raport cu inflaţia, adică de până la 4%. În mod evident, diferența dintre 4% și 40% este una imensă.

„Chiar şi fără această măsură estimarea CF privind deficitul bugetar pentru anul curent ar fi de circa 3,8 – 4,1% din PIB, ceea ce se traduce printr-o încordare şi mai severă a bugetului, dată fiind puţinătatea resurselor disponibile în raport cu obligaţiile angajate în prezent, chiar fără a le lua în considerare şi pe cele viitoare. Impactul majorării cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, precum şi al celorlalte măsuri cuprinse în noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021, implicând o majorare a ponderii cheltuielilor cu asistenţa socială cu încă 1,85 pp din PIB faţă de anul curent, şi un nivel al deficitului bugetar în jurul valorii de 6% din PIB. În 2022 deficitul ar trece de 7% din PIB.

Asemenea deficite sunt foarte greu de imaginat ca fiind de acceptat de către pieţe şi indică nevoia de corecţie la timp. În aceste condiţii, o corecţie către niveluri apropiate de pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, avute în vedere de altfel şi de autorităţi în cadrul fiscal-bugetar pe termen mediu, apare drept extrem de dificil de realizat. De aceea, nu trebuie să se accepte creşterea deficitelor bugetare, iar consolidarea trebuie să debuteze încă din anul 2020”, transmite Consiliul Fiscal.

Guvernul a împrumutat apoximativ 25 de miliarde de lei de la instalare și până în prezent, aceștia fiind bani pe care Executivul îi ia de pe pieţele interne.

Mai mult, Guvernul Orban a început şi împrumuturile de pe pieţele externe. Ministrul de Finanțte a anunțat că împrumuturile nu se vor opri aici, iar p la finalul anului, România trebuie să atragă încă 60 de miliarde de lei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro