Reclamă
Reclamă

Consiliul Uniunii Europene, ce reuneşte statele membre ale blocului comunitar, a aprobat marţi proiectul de acord de securitate între UE şi Ucraina, care urmează să fie semnat săptămâna aceasta în timpul unei vizite pe care preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski o va efectua la Bruxelles, informează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Anunţul a fost făcut în faţa presei la finalul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor europene din cele 27 de state membre de către titulara Ministerului de Externe belgian, Hadja Lahbib, a cărei ţară se află la finalul preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, care va fi preluată pe 1 iulie de Ungaria.

Ambasadorii statelor UE au ajuns luni la un acord politic asupra angajamentelor de securitate care vor oferi Ucrainei mai multă siguranţă şi predictibilitate din partea UE pe termen lung, în contextul războiului cu Rusia. Semnarea acordului este aşteptată săptămâna aceasta, în timpul unei vizite pe care preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski o va efectua la Bruxelles.

Reclamă

Ucraina a încheiat în ultimele luni o serie de acorduri bilaterale de securitate cu state membre ale UE şi NATO, inclusiv cu SUA. În acordurile de acest fel, care cuprind şi anexe secrete, aliaţii Ucrainei se angajează să-i ofere acesteia ajutor militar şi alte tipuri de asistenţă (susţinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldaţilor ucraineni, cooperarea în materie de transfer de informaţii, sprijinirea apărării cibernetice etc.), pentru a face faţă războiului în desfăşurare cu Rusia şi pentru a oferi Kievului aranjamente de securitate provizorii în perspectiva unei eventuale aderări la NATO.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro