Astăzi, pentru prima dată după patru luni, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte după patru luni în care astfel de întâlniri nu au mai fost programate.

În cadrul şedinţei, membrii CSAT vor numi un nou şef al Armatei. Este vorba despre generalul locotenent Daniel Petrescu, actualul locțiitor al șefului Statului Major al Apărării, post rămas vacant după ce generalul Nicolae Ciucă a devenit ministru al Apărării.

Generalul Daniel Petrescu a fost timp de doi ani comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est. Anterior, a condus Batalionul 2 Infanterie Călugăreni din București şi Brigada 2 Infanterie Rovine. În perioada iunie 2013 – iulie 2016, a fost reprezentantul militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO din Norfolk, Statele Unite.

Generalul este şef de promoţie al Institutului Militar de Infanterie „Nicolae Bălcescu” din Sibiu promoţia 1992, şef de promoţie al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” promoţia 2003, absolvent cu distincţie al Colegiului Naţional de Război din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate naţională”.

Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra.