Reclamă

Consiliul Europei a salutat semnarea primului tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic pentru utilizarea sistemelor de inteligență artificială. Tratamentul a fost semnat de Uniunea Europeană, Statele Unite, Regatul Unit și alte state, urmând să fie deschis și altor țări care doresc să adere.

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a subliniat necesitatea de a asigura că dezvoltarea inteligenței artificiale nu subminează standardele actuale. Ea a declarat că tratatul are potențialul de a avea o acoperire globală și a încurajat atât semnarea de noi state, cât și ratificarea de către cele care au semnat deja.

Tratatul oferă un cadru legal care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor AI. Acest cadru este destinat să promoveze progresul și inovația, în timp ce controlează riscurile pe care AI le poate prezenta pentru drepturile omului, democrație și statul de drept.

Evenimentul de semnare a avut loc la o conferință a miniștrilor de justiție ai Consiliului Europei în Vilnius, capitala Lituaniei. Tratatul a fost semnat la câteva luni după aprobarea finală a Actului de Inteligență Artificială al Uniunii Europene.

Pe lângă Uniunea Europeană, Statele Unite și Regatul Unit, tratatul a fost semnat de Andorra, Georgia, Islanda, Norvegia, Moldova, San Marino și Israel. La negocierile pentru tratat au participat și țări precum Argentina, Australia, Canada, Costa Rica, Vaticanul, Japonia, Mexic, Peru și Uruguay.

Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, are drept misiune protejarea drepturilor omului și include 47 de state membre.

Francesca Fanucci, expert juridic la Centrul European pentru Dreptul Non-profit (ECNL), a avertizat asupra caracterului general al tratatului, afirmând că principiile sunt atât de generale încât pun sub semnul întrebării certitudinea și aplicabilitatea lor juridică. Ea a menționat, de asemenea, scutirile pentru sistemele AI destinate securității naționale și controlul limitat asupra companiilor private comparativ cu sectorul public.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro