Mike Waltz, viitorul consilier pentru securitate națională al președintelui ales al SUA, Donald Trump, a analizat mai multe propuneri pentru oprirea conflictului din Ucraina, potrivit CNN.
Surse apropiate discuțiilor afirmă că, deși planurile sunt în dezvoltare, oficialii lui Trump ar putea solicita o încetare imediată a focului, facilitând astfel discuțiile dintre părți. Este anticipat că administrația Trump va solicita și un sprijin financiar mai mare din partea aliaților europeni și NATO pentru Ucraina.
Printre ideile luate în considerare de Waltz se numără o propunere de la generalul Keith Kellogg. Aceasta include condiționarea asistenței militare americane de participarea Ucrainei la negocieri de pace cu Rusia și de o „politică oficială a SUA de a căuta o încetare a focului și o soluționare negociată”. Sprijinul SUA ar putea implica și amânarea aspirațiilor Ucrainei de a se alătura NATO.
O altă propunere pe care Waltz o analizează este susținută de Richard Grenell, fost ambasador al SUA în Germania, referitoare la crearea de „regiuni autonome” în Ucraina, fără a fi detașate detalii despre cum ar funcționa concret.
Există și o idee conform căreia Rusia ar putea păstra teritoriile pe care le controlează în schimbul aderării Ucrainei la NATO. Totuși, sursele indică că sunt puțini în echipa lui Trump care susțin aderarea Ucrainei la NATO în viitorul apropiat.
Recent, Waltz a discutat despre Ucraina cu Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al lui Joe Biden. Totuși, sursele avertizează că este prematur să se determine forma finală a strategiei echipei Trump privind Ucraina.
Procesul de planificare este influențat de fluctuațiile pozițiilor și tacticilor de comunicare ale lui Trump, în special în domeniul politicii externe. Oficialii lui Trump se așteaptă la o abordare dură față de Ucraina, iar noua administrație ar putea amenința cu reducerea asistenței, deși Sebastian Gorka, adjunct al lui Waltz, a menționat posibilitatea creșterii sprijinului militar în vederea unui sfârșit rapid al conflictului.