Reclamă
Reclamă

Alexandra-Maria Bocșe, Consilier de Stat în cadrul Departamentului de Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale, a declarat miercuri la Interviurile Digi24.ro că aproximativ 40% din teritoriul agricol al României este expus riscului deșertificării.

„Avem anumite studii care ne arată că atunci când vine vorba despre România, la nivelul întregii țări, 30% din teren este expus pericolului deșertificării și când vine vorba de terenul agricol, cam 40% din teren este supus aceluiași risc,” a afirmat Bocșe. Ea a subliniat că deșertificarea afectează semnificativ sectorul economic. Potrivit studiilor realizate recent de Ministerul Mediului împreună cu diferite instituții, în partea de sud a țării pierdem aproximativ 1000 de hectare de teren agricol pe an din cauza deșertificării.

Consilierul de Stat a mai adăugat: „Din suprafața de pământ care poate fi utilizată în scopuri productive, cam 1000 de hectare riscă să fie pierdute în fiecare an și să fie acoperite de nisip. Și atunci, sigur că ne uităm, în special când vine vorba de deșertificare, la anumite regiuni, care sunt mai expuse riscului. Vorbim despre regiunea Dobrogei, sudul Moldovei și sudul Câmpiei Române.”

Reclamă

Administrația Prezidențială, în colaborare cu președintele României, a demarat măsuri de împădurire a terenurilor nisipoase și degradate din sudul țării. Președintele Iohannis a inițiat o campanie de împădurire a acestor terenuri încă din 2021.

„Deci, ce încercăm să facem este să limităm, prin diferite soluții bazate pe natură, prin împăduriri, extinderea procesului de deșertificare, în special în zonele în care există o vulnerabilitate deosebită,” a mai adăugat Bocșe.

La întrebarea lui Alexandru Rotaru despre perioada de timp în care se vor pierde terenuri din cauza deșertificării, Bocșe a răspuns: „Vorbim despre un interval care s-ar încheia până la mijlocul acestui secol, fără măsuri. Asta nu înseamnă că se va întâmpla peste noapte acest proces. Dar, așa cum spuneam, în partea de sud a țării vedem că nisipurile avansează și una dintre măsurile pe care le luăm în momentul de față este utilizarea extinderii zonelor de pădure pentru a fixa solul și a preveni degradarea suplimentară a terenurilor.”

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro