Într-o demonstrație de forță și rezistență, armata ucraineană a reușit să oprească un atac masiv rusesc în zona Avdiivka, pe 30 martie, provocând pierderi semnificative.

Această luptă intensă a evidențiat puterea de apărare a Ucrainei împotriva unei ofensive bine echipate, constituite din 36 de tancuri și 12 vehicule de infanterie, desfășurată de forțele rusești.

Primele imagini cu acest conflict armat, capturate de la înălțimea oferită de drone, au fost publicate de Brigada 25 aeropurtată ucraineană. Această unitate a fost direct implicată în neutralizarea a patru tancuri și a două vehicule blindate de infanterie din coloana adversă. Până la finalul confruntării, bilanțul pierderilor rușilor a fost devastator: 12 tancuri și opt blindate distruse, confirmând eficiența tacticilor de apărare ucrainene.

Conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), acest conflict a marcat primul asalt mecanizat major al Rusiei din noua sa campanie pentru capturarea orașului Avdiivka, începută la sfârșitul lunii octombrie 2023. ISW a subliniat în raportul său că, deși trupele ucrainene au fost nevoite să consume o cantitate semnificativă de muniție pentru a respinge atacul, capacitatea lor de a se apăra împotriva unui asalt pe scară largă demonstrează potențialul semnificativ pe câmpul de bataie, atunci când sunt adecvat echipate.

Informațiile inițiale despre această luptă au fost diseminate prin intermediul contului Special Kherson Cat de pe rețeaua de socializare X, cunoscut pentru acuratețea și promptitudinea sa în raportarea evenimentelor de pe frontul ucrainean.