Reclamă
Reclamă

Conflictul dintre Israel și Hezbollah a escaladat semnificativ în ultimele opt luni, ambele părți schimbând focuri peste graniță și crescând intensitatea atacurilor. În contextul acestui conflict, Israelul a amenințat că este pregătit să lanseze un atac la scară largă împotriva Hezbollah, gruparea pro-iraniană care operează în Liban.

Confruntările între Israel și Hezbollah au devenit aproape constante de la atacul sângeros lansat de Hamas împotriva Israelului în octombrie anul trecut. Heiko Wimmen, director la International Crisis Group, a declarat că „E vorba de o escaladare în slow-motion”.

În ultimele săptămâni, ambele părți au înregistrat pierderi semnificative. Un rezervist israelian a fost ucis în nordul Israelului, ceea ce ridică numărul deceselor la 19 în rândul israelienilor. De asemenea, Israelul l-a ucis pe comandantul de rang înalt din Hezbollah, Talib Sami Abdulla, în urma unei lovituri în sudul Libanului. Ca răspuns, Hezbollah a lansat peste 200 de rachete împotriva Israelului.

Reclamă

Recent, conflictul a atins un nou nivel de escaladare, cu Hezbollah lansând rachete Falaq-2 împotriva unui sit militar din nordul Israelului, marcând prima utilizare a acestei arme de către grupare. De cealaltă parte, forțele israeliene au folosit un trebuchet medieval pentru a lansa mingi de foc spre Liban.

Deși retorica de ambele părți este tot mai dură, experții spun că niciuna dintre părți nu dorește un război la scară largă. Naim Qassem, numărul doi în Hezbollah, a declarat: „În orice caz, noi am decis să nu lărgim lupta și nu vrem un război pe scară largă. Dar dacă războiul ne va fi impus, suntem pregătiți și nu ne vom retrage”.

În contextul presiunii din partea miniștrilor de extremă dreapta din guvernul lui Netanyahu și a reluării violențelor, conflictul dintre Israel și Hezbollah pare să se apropie de un punct critic. Peste 53.000 de israelieni au fost forțați să-și părăsească locuințele în nordul țării, în timp ce în Liban, 94.000 de oameni au fost strămutați.

Retorica dură continuă să alimenteze tensiunile, ministrul securității naționale din Israel declarând: „Toate fortărețele Hezbollah trebuie arse și distruse. Război!”. Între timp, liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, critică guvernul pentru lipsa unui plan strategic.

În pofida escaladării, atât Israelul, cât și Hezbollah par să evite luarea unei măsuri conștiente de deschidere a războiului, deși intensificarea conflictului crește riscul unei confruntări la scară mare.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro