Autoritățile electorale din India au confiscat o cantitate record de bunuri și bani, estimată la peste 550 de milioane de dolari, utilizați ca mită electorală înaintea scrutinurilor la nivel național care încep această săptămână. Această sumă, dezvăluită de Comisia Electorală din India (ECI), reprezintă cea mai mare captură din istoria de 75 de ani a țării și marchează o "creștere bruscă" față de cele peste 400 de milioane de dolari confiscate în alegerile generale din 2019.

Statele Rajasthan și Gujarat, bastioane ale partidului de dreapta Bharatiya Janta (BJP), au înregistrat cele mai mari sume confiscate. În timp ce Gujarat a avut cea mai mare cantitate de droguri confiscate, Rajasthan s-a distins prin confiscarea celei mai mari cantități de "gratuități", bunuri și servicii oferite alegătorilor drept stimulente electorale.

Primul ministru Narendra Modi a criticat această practică, declarând în 2022 că "Oamenii acestei culturi Revdi nu vor construi niciodată noi autostrăzi, noi aeroporturi sau noi coridoare de apărare pentru tine" și îndemnând la schimbarea mentalității care permite această formă de corupție.

Alte state, inclusiv Tamil Nadu și Karnataka, au avut de asemenea sume mari de bani și cantități de băuturi alcoolice confiscate, arătând că fenomenul de mită electorală nu este limitat doar la bastioanele BJP. În total, confiscările realizate de ECI până în prezent au atins valoarea de aproape 900 de milioane de dolari, cu drogurile reprezentând aproximativ 75% din această captură.

Hotărâri recente ale Curții Supreme din India au vizat îmbunătățirea transparenței în finanțarea politică, declarând obligațiunile electorale "neconstituționale" și solicitând dezvăluirea detaliilor despre contribuabili și destinatari.