Președintele Filipinelor, Ferdinand Marcos, a anunțat capturarea unei cantități record de aproape două tone de metamfetamină, cunoscută sub numele de ‘shabu’ în țară, în valoare de 230 de milioane de dolari. Operațiunea a avut loc la sud de Manila, marcând cea mai considerabilă captură de droguri din istoria țării.

Într-o intervenție la orașul Alitagtag, din provincia Batangas, președintele a felicitat forțele de ordine pentru modul prudent în care au efectuat operațiunea, fără pierderi de vieți umane sau confruntări armate. Această abordare reflectă noua politică a administrației sale în lupta contra narcoticelor, contrastând cu campania anterioară, marcată de violențe extinse.

Declarațiile lui Marcos vin în contextul unei potențiale anchete a Curții Penale Internaționale privind crimele împotriva umanității legate de războiul împotriva drogurilor inițiat de predecesorul său, Rodrigo Duterte. Cu toate acestea, de la preluarea mandatului în iunie 2022, au fost raportate peste 600 de decese în incidente legate de narcotice, conform datelor gatherate de proiectul de cercetare Dahas, susținut de Universitatea din Filipine.