Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, va participa, în perioada 14-16 februarie, în cadrul delegaţiei României conduse de primul ministru Ludovic Orban, la cea de-a 56-a ediţie a Conferinţei de Securitate de la Munchen. Evenimentul este dedicat dezbaterii principalelor provocări actuale şi viitoare la adresa securităţii europene şi internaţionale, cu participarea unor înalţi oficiali, şefi de stat şi de guvern, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, ai mediului de afaceri şi academic.

Conferinţa de Securitate de la Munchen se desfăşoară anual din 1963, în luna februarie, şi este considerată un laborator diplomatic pentru zonele importante ale geopoliticii, geostrategiei, având ca principal scop identificarea de soluţii pentru provocările actuale şi viitoare la adresa securităţii globale şi euroatlantice.

În marja conferinţei, ministrul Ciucă va avea întrevederi bilaterale cu omologii săi din state aliate şi partenere NATO, precum şi cu subsecretarul general ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix. De asemenea, demnitarul român va lua cuvântul, în calitate de vorbitor principal, în cadrul mesei rotunde organizate de Center for European Policy Analysis şi New Strategy Center, dedicată regiunii Mării Negre şi va participa la o serie de activităţi pe teme legate de viitorul Uniunii Europene, evoluţia NATO, multilateralism şi noua ordine mondială.