Reclamă

Donald Trump pare pregătit să ofere concesii esențiale către Rusia pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, lăsând Ucraina și aliații din Europa într-un plan secund. Această schimbare în politica externă SUA are implicații semnificative și pentru alte puteri globale, inclusiv China.

Conform unui raport al CNN, liderul chinez Xi Jinping și-ar vedea parteneriatul cu președintele rus Vladimir Putin afectat de aceste evoluții. Acest lucru ridică întrebări despre cum se va așeza campania de pace a SUA într-un context geopolitic ambiguu, mai ales că China fusese considerată un potențial mediator între Trump și Rusia.

Xi Jinping a investit considerabil în relația cu Putin, văzând în Rusia un aliat strategic împotriva influenței occidentale. Cu toate acestea, noul curs al SUA sub președinția lui Trump ar putea altera această coeziune. Diplomatul chinez Wang Yi a subliniat că „China sprijină toate eforturile care conduc la negocierile de pace”, dar Beijingul se simte acum marginalizat în cadrul discuțiilor.

Americanii, prin intermediul diplomatului Marco Rubio, au discutat despre o potențială „cooperare geopolitică și economică” cu Moscova, iar acest lucru ar putea afecta planurile Beijingului. De asemenea, trimisul lui Trump pentru Rusia-Ucraina, Keith Kellogg, a indicat că SUA ar putea exercita presiune asupra aliaților tradiționali ai Rusiei, precum Iranul și Coreea de Nord.

O alianță durabilă între Rusia și China a fost construită pe multilateralism și organisme internaționale precum BRICS și Organizația de Cooperare de la Shanghai, iar renunțarea la acestea este văzută improbabilă, conform analistului Yu Bin. Totuși, China ar putea fi mai temătoare că SUA și Rusia ar putea ajunge la o înțelegere favorabilă, care să lase Beijingul în afara unei poziții de influență semnificativă.

Secretarul Apărării al SUA, Pete Hegseth, a indicat recent că America trebuie să se concentreze asupra descurajării conflictului cu China, semnalând o redirecționare a intereselor strategice după o potențială pace cu Rusia. Această reconfigurare ar putea face ca Beijingul să recalculeze poziția sa actuală în politica globală.

În concluzie, concesiile lui Trump și mișcările diplomatice ulterioare pot remodela parteneriatele de lungă durată și pot pune presiune asupra relațiilor internaționale existente, inclusiv influența China-Rusia.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro