Ne distrugem lent, dar sigur şi irevocabil! Acest lucru se poate deduce dintr-o nouă informaţie dată de Organizaţia Meteorologică Mondială care anunţă o creştere alarmantă a concentraţiei de gaze cu efect de seră. Creşterea indică faptul că toate demersurile şi acţiunile pentru ameliorarea crizei climatice nu au avut niciun efect asupra atmosferei.
În anunţul făcut de Oragnizaţia Meteorologică Mondială, secretarul general Petteri Taalas a declarat că: „Nu există niciun semn de încetinire și cu atât mai puțin un declin, în pofida tuturor angajamentelor din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Este de amintit că ultima dată când Pământul a experimentat o concentrație comparabilă de dioxid de carbon a fost acum 3-5 milioane de ani. Pe atunci, temperatura era cu 2-3 grade Celsius mai mare, iar nivelul mării era cu 10-20 de metri mai înalt decât acum”.
Creşterea continuă a concentraţiei de gaze cu efect de seră reprezintă rezultatul emisiilor globale alarmant de mari. Conform unor studii ale oamenilor de ştiinţă, emisiile ar trebui să scadă la jumătate în următorii 10 ani, pentru a se limita încălzirea globală. Altfel, şansele ca populaţia să întâmpine mai multe canicule, secetă şi inundaţii necontrolabile, sunt foarte mari.
Raportul Organizaţiei a fost publicat luni, 25 noiembrie. Acesta a indicat o creştere a concentrației medie de CO2, care a ajuns la 407,8 părți per milion (ppm) în 2018, față de 405,5 ppm în 2017. Astăzi, concentrația este cu 50% mai mare decât în anul 1750, înainte ca în industrie să apară folosirea pe scară largă a cărbunelui, petrolului și gazelor, combustibili care mai târziu aveau să înceapă creşterea poluării care astăzi afectează întreaga planetă.