Concedieri masive la Şantierul Naval Damen Mangalia, în contextul prelungirii şomajului tehnic pentru peste o mie de salariaţi

Peste 200 de angajaţi ai Şantierului Naval Damen Mangalia vor fi concediaţi începând cu data de 28 februarie, în timp ce pentru restul salariaţilor, însumând peste o mie, perioada de şomaj tehnic a fost extinsă până la 31 mai, a declarat Laurenţiu Gobeajă, liderul Sindicatului Navalistul.
În contextul insolvenţei şantierului, sindicaliştii au adresat mai multe solicitări către autorităţile centrale pentru a găsi soluţii de reluare a activităţii şi de ieşire din impas, dar, conform lui Gobeajă, „blocajul existent continuă, situaţie care trenează de un an şi jumătate, fără a evolua în vreo direcţie”.
Şantierul Naval din Mangalia este controlat majoritar de statul român, având o participaţie de 51%, în timp ce grupul olandez Damen deţine 49% din acţiuni. Gobeajă a subliniat că, deşi cei doi acţionari par să fi ajuns la un acord de principiu pentru rezilierea contractului de asociere, detaliile financiare şi modul în care va înceta acest contract rămân necunoscute.
Gobeajă a menţionat că, în pofida asigurărilor ministrului Economiei, Bogdan Ivan, privind tentativa de amânare a concedierilor, „deciziile de concediere erau emise şi nu au mai fost anulate”, urmând ca 28 februarie să fie prima zi în care raporturile de muncă vor înceta. Motivul invocat este restructurarea şi desfiinţarea posturilor, fiind considerate motive neimputabile salariaţilor.
Într-o încercare de a obţine sprijin, Sindicatul Navalistul a transmis o scrisoare deschisă Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos, solicitând intervenţia Damen Holding BV. Răspunsul a fost negativ, invocându-se lipsa posibilităţii de intervenţie, deşi liderul sindical a menţionat participarea ambasadorului la diferite evenimente organizate de Damen în România.
Sindicaliştii pregătesc o acţiune de protest pentru data de 7 martie în faţa ambasadei şi, în cazul în care situaţia nu se schimbă favorabil, intenţionează să meargă în Olanda pentru a protesta în faţa sediului Damen. Tensiunile dintre cei doi acţionari sunt considerate de Gobeajă principalele cauze ale deznodământului, acesta afirmând că „fiecare a crezut că îl poate fenta pe celălalt”.
În 2023, grupul Damen a notificat rezilierea acordului de asociere din 2018 din cauza unei modificări legislative care a afectat cadrul juridic al parteneriatului. Tribunalul Constanţa a deschis procedura de insolvenţă pentru Damen Shipyards Mangalia pe 19 iunie 2024, pe fondul acestor tensiuni.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨