Asif Merchant a fost arestat pe 12 iulie în SUA în timp ce se pregătea să ajungă la aeroport, fiind surprins de agenți FBI că intenționa să organizeze asasinarea unei personalități politice importante. Deși identitatea țintei nu a fost dezvăluită oficial, dovezile sugerează că fostul președinte american Donald Trump era vizat, conform revistei Time.
Într-un document FBI, Merchant descrie cum a cercetat un miting al lui Trump, trimis informațiile colectate privind securitatea fostului președinte înapoi în Teheran. Lasere, scanere corporale și gărzi de corp au fost atent documentate, conform afirmațiilor sale înregistrate de agenții sub acoperire.
Planul său implica o diversiune și un atac direct asupra scenei unde se afla ținta, în contextul unei demonstrații false. Secret Service își intensificase măsurile de siguranță în jurul lui Trump, conștient de complotul dinaintea arestării lui Merchant.
Autoritățile federale spun că nu există dovezi că alți doi bărbați care au atentat recent la viața lui Trump ar fi fost susținuți de Iran. Thomas Matthew Crooks și Ryan Wesley Routh au acționat independent, scrisoarea lui Routh menționând dezlipirea relațiilor internaționale ca factor determinant al acțiunii sale.
Detenția lui Merchant a trecut neobservată publicului, iar dintre cele trei încercări de asasinat asupra lui Trump, complotul său a fost singurul împiedicat înainte de a se concretiza. Datele dezvăluie seriozitatea cu care Iranul și-a luat promisiunea de răzbunare pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, la ordinul lui Trump.
Merchant a venit în SUA din Pakistan în căutarea colaboratorilor pentru misiune, întrunirea sa cu un informator dezvăluind că cel mai probabil ținta era fostul președinte. Planul presupunea implicarea a aproximativ 30 de persoane, fiind considerată una dintre cele mai ample conspirații iraniene.
Începând cu 1979, Iranul a ucis peste 440 de iranieni în afara granițelor. O eventuală asasinare a lui Trump ar putea fi considerată un act de război, conform experților. Prezența iraniană în astfel de operațiuni a crescut considerabil după moartea lui Soleimani.
Matthew Levitt, un expert american, declară: „Regimul crede în reciprocitate”, subliniind tactica Iranului de a-și folosi aliații în operațiunile de asasinare. În plus, videoclipuri postate oficial în Iran detaliază scenarii de răzbunare împotriva lui Trump, accentuând continuarea tensiunilor internaționale.